Есента е времето за пъстърва

С намаляването продължителността на деня и лекото захлаждане настъпва есента. Водата в реките е намаляла, но това далеч не значи, че техните водни обитатели вече не са там. Отначало може да не забележим кипящия наоколо живот, но ако приклекнем до някое дърво или храстче, отделим малко повече време и се загледаме във водната повърхност ще видим някои от водните обитатели, които си плуват спокойно, и тук-таме изскачат от водата в преследване на някое от насекомите, кръжащи наоколо. Най–често тези подскачащи риби биват пъстърви.

Със захлаждащото се време идва ред и на активния период на пъстървата по реките. За разлика от лятото, когато пъстървите са се хранили изключително рядко, сега по–ниските температури ги подканват да пристъпят към задоволяване на апетита си, който не спира да расте. Да се устои на храната, която предлага реката вече е много трудно и рибата започва да се храни смело. В този момент много полезна е блесната, като на нея има големи резултати. Разбира се, най–често използвана е въртяща се блесна, защото тя се е доказала неведнъж из родните планински реки. Дори воблерите и другите примамки отстъпват пред ефективността и резултатността и. Просто е ненадмината. Използвайте малки блесни в преследването на пъстървата, все пак реката е маловодна и малките примамки са по–удачни.

Какво трябва да знаете за риболова на пъстърви в реки? Замятайте блесната си така, че когато навивате макарата, тя да се движи срещу течението. Разбира се, понякога може и да има изключения. Може да се лови и по посока на течението, като тогава ще обираме линията с по–малка скорост, защото все пак примамката ни се носи и от течението. Нека се придържаме към първоначалното водене на примамката, а именно срещу течението. Важно е да намерим подходящо място, където смятаме, че ще се навъртат хитрите пъстърви. Перспективни места често се оказват такива около големи камъни, потопени дървета, малки водопади и други. Започваме да водим блесната бавно, като понякога спираме. Това ще доведе до различното и неравномерно водене на примамката, на което хищниците не могат да устоят и почти винаги налитат веднага.

Ако усетим, че нещо е налетяло на примамката ни, макар и да не се е закачило продължаваме да замятаме на същото място. Повторното преминаване на примамката покрай пъстървата ще я издразни и тя вероятно ще атакува пак.

efekt-2.com

Подходящ период за риболов на пъстърва е месец септември. Тогава и свършва активния сезон, защото от октомври рибата започва да се размножава. Именно по това време протича истинския риболов, но не забравяйте закона за риболов на пъстърва!

Няма подобни теми.

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук