Защо дългите спининги са по-добри?

През последните години се появяват все повече спининги, които имат оптимален строй спрямо своята дължина от 2 до 3 м.

Защо дългите спининги са по-добри?

Преди всичко, защото с помощта на такива пръчки може по-добре да се контролира дълбочината, на която се води изкуствената примамка. Повдигайки върха на пръчката, вие ще накарате туистера да се движи по-близо до повърхността и обратно. Това е много важен момент. Ако примамката ви закачва много от подводната растителност, просто я водете малко по-високо от дъното. Много от хищниците атакуват своята плячка от укритие. А къде има много укрития? Правилно, покрай брега, където има коренища, големи камъни, водна растителност, корени на дървета… Именно тук обитават хищните риби и тяхната плячка. Най-добрият начин да бъдат хванати тези хищници е да водите примамката паралелно на брега. С помощта на дългата пръчка това става по-лесно. С нея се вади и по-лесно риба, хваната в средата на водоема.

Най-важното е да подберете правилно мястото. Може да имате първокласна пръчка, макара и туистери, но ако ловите, където няма хищници, ще се приберете без риба. Лятно време търсете места, обрасли с водна растителност. Там хищниците могат да се открият и на малка дълбочина. Освен това не е необходимо да въртите макарата бавно, както през зимата. Лятно време рибата е активна и гладна.
През зимата е обратно – облавят се дълбоките места около мостовете, баражите и средата на реките. През това време рибата стои до дъното и тя атакува само ако примамката мине покрай устата й. Когато туистерът танцува по дъното, хищниците се възбуждат и атакуват. Често рибата не оказва никакво съпротивление, но куката трябва да се забие в устата на хищника, иначе моментално ще бъде изплюта.

efekt-2.com

Мнозина смятат, че на малки туистери се ловят предимно малки риби, но това съвсем не е така. През зимата големите хищни риби охотно ядат всичко дребно

Източник: ribolov.bg

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук