Защо рибата не замръзва?

Учените дълго не могли да разберат защо рибите, обитаващи моретата около Северния полюс и Антарктида, се чувстват толкова комфортно в ледената вода.

Преди около 40 години се изяснило, че някои протеини, съдържащи се в кръвта им, действат като естествен антифриз. Както се оказва, тези белтъци притежават почти магически свойства: дори в лед при температура от минус 60 градуса всяка от тези молекули… плува в микроскопична капчица течна вода.
На този етап частично е изяснен „принципът на действие“ на гликопротеините. Оказва се, че тези белтъци пречат на ледените кристали да растат в „удобно“ за тях направление. В резултат гликопротеините успяват да изменят физико-химичния „чертеж“, по който се строят отделните кристали лед.
Както е известно, в живите организми по аналогичен начин действат „насочващите“ белтъци, позволяващи точно да се „планира“ растежа на кристалите в структури като раковини или кости. Според изследователите по-нататъшното изучаване на природните антифризи ще помогне по-добре да се разберат процесите на биоминерализация, свързани например с образуването на жлъчните камъни или на склеротичните запушвания на кръвоносни съдове. Ако успеят да изяснят как точно белтъците-антифризи въздействат на ледените кристали, учените ще се научат да лекуват или поне да предотвратяват тези заболявания.

Източник: blog.ribomania.com

Виж повече на : ribari.net

efekt-2.com
Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук