За Костури

За Костури

За Костури виж повече тук.
Най-ефективното блеснене за костура започва няколко дни след като замръзнат езерата (язовирите) и дълбоките речни участъци, когато рибата вече заляга на дъното.
Костурът се въди почти във всички водоеми, като избягва много бързите реки с много студена вода. Активността на кълване на костура зависи от много причини – времето, вида на водоема, промяната в кислородния режим и др.
Във водоеми, които бързо се покриват с лед, и в непроточните езера костурът се лови добре само през първите 2-3 седмици след появата на леда, а в повечето проточни езера и големите язовири– цялата зима, само през февруари – началото на март кълването леко отслабва, ако се отрази недостигът на кислород във водата.
От дупка на дупка
Ако няколко минути костурът не се обажда, преминавайте на съседната дупка, докато се убедите, че там се намира стадото костур, но по някаква причина не кълве. През зимата често се случва следното: костурът се лови сутринта отлично и изведнъж надвечер престава да кълве, или пък сутринта не кълве, а от три часа нататък не можеш да смогнеш да вадиш.
Преди влошаването на времето костурът не кълве, но често се случва по време на големи студоде да кълве.
Дребен костур обикновено се лови много лесно, но по-трудно и интересно е да се улови едра риба.
Първто условие за успешно търсене на костур, е отличното познаване на водоема. Местните риболовци и професионалистите обикновено добре познават местата, които обитават едрите костури. Често се случва и следното – вижда се, че костур има в дупката на малка дълбочина, но не кълве, макар някои екземпляри да проявяват явен интерес към примамката и дори се вдигат нагоре за нея, но не кълват. Ключът за разрешаване на проблема е да се смени блесната, а след това стръвта. Ако и това не помогне, минете на друго място.
По първи лед особено на непознат водоем, ловът трябва да започне от дълбоките места – не по-малко от два метра. В дупките, пробити на плитки места, костурът ще дойде след 20 минути. Смята се, че костурът не се плаши от звука на свердела, който пробива леда.
При появата на първия лед много костури се държат на плитки места, край растителността, но могат да се ловят успешно само ако предварително се затъмни ледът и така риболовецът се замаскира. Размерът, цветът и формата на блесната за костур нямат принципно значение, всичко е според навиците на риболовеца, но винаги трябва да се имат предвид особеностите на водоема, времето, в коя част на деня се лови, големината на предполагаемия улов и месецът в годината.
Размерът на костуровите блесни е 3-5 см. Сутрин и вечер ловът е по-успешен на плитките места, през деня е необходимо да се посетят дълбоките участъци.
След като уловите първия костур, веднага пуснете примамката на същата дълбочина, на която е станало кълването. Следва да помните, че рибето стадо, което се е събрало в дупката, при всяко вадене често съпровожда своя събрат, който е попаднал на куката. Рибите леко се вдигат нагоре до определена граница, а след това отново се спускат. В такива дупки се налага често да се променя дължината на спускането. Най-добре е блесната да поиграе на 3-6 см от дъното.
Ако сте сам на водоема, не правете т.нар. пробни дупки, в които преминава само блесната. Често именно в този момент на куката попада едър костур, а няма време да разширите дупката и изпускате рибата. Помнете, че ледът винаги се изхвърля срещу вятъра, защото ако го хвърляте по посоката на вятъра, задължително ще се закачи за влакното.
Добре почиствайте дупката от леда, ако не го направите няма да видите кълването, влакното ще се трие о ледения слой и това може да доведе до загуба на рибата.
По първия лед всички риби при ваденето се съпротивяват. Ако ледът е прозрачен, костурът при приближаването до повърхността започва да се мята. За да се избегне скъсването, влакното трябва да се изправи, като се даде възможност на рибата да се разходи, докато се умори. Никога не използвайте тънко влакно за вадене на едра риба от дупка. Внмателно я хванете с инструмента във водата или с два пръста за глава върху хрилете и ведната я извадете. След като сте изтеглили рибата, бързо я свалете от куката, държейки с ръка главата около хрилете.
И още един съвет – никога не ходете по първи лед сам на водоема, обувките и дрехите трябва да бъдат достатъчно топли и да не затрудняват движенията. Преди да тръгнете на риболов, облейте краката със студена вода, тогава по-малко ще мръзнат.
Цветът на блесната всеки риболовец избира според интуицията и опита си.
Рибата по-охотно хваща блесната, ако тя напомня окраската на нейната жертва в съответния водоем, при това са важни не отделни детайли на такъма, а само играта и общият вид, по-точно очертанията на блесната.
В мрачно време се използват по-светли блесни, а в слънчево – тъмни и червени.
На двойна блесна
 
Често любопитните костури преследват въртящата се блесна, но не кълват. В тази ситуация пробвайте тандем от въртящи се блесни. Става дума за блесна с две последователно разположени листенца. Тя създава по-мощни ударни вълни и по особен начин възбужда костурите. За да изработите тандема ви трябват две блесни. На първата свалете тройката куки, с помощта на водач я свържете с водача на втората блесна и двойната блесна е готова.
Костурът обича костурите
Какъв да бъде цветът на костуровата примамка, сред любимите му цветове са жълтото и червеното. Но и на крещящи примамки невинаги се лови. Понякога, ако водата е прозрачна, костурите бягат от нея. При това положение ловете на примамки, които имат естествен цвят. Костурът е канибал, цял живот яде малките особи от своя вид, затова използвайте малки воблери с костурова разцветка. Ако искате да направите примамката още по-ефективна, сложете малко костурче на голяма единична кука,поставете допълнителна тежест и използвайте този такъм при риболов на спининг.
Комбинация между естествена и изкуствена примамка
Въпреки че с изкуствените примамки може да се облавят обширни водни площи, все пак те не са толкова ефективни като естествените примамки, но те ловят на малка територия и не са настроени да търсят костури. Дали е възможно да комбинираме тези примамки? Експертите са измислили плаваща туистерна глава, на чиято кука се закача обикновен червей. Този такъм се замята на големи разстояния. При намотаването са правят къси или дълги паузи. Комбинацията от изкуствена и естествена примамка има аномат и маневреност, които два пъти по-силно дразнят костура.
Костур на блесна от типа „Mepps“
Костурът е хищна стадна риба, която води дневен начин на живот, има я навсякъде. Тръгнете за костур със спининг първи или втори клас, с дължина 1,80-2,50 метра с мек чувствителен връх, който позволява добре да се контролира поведението на примамката във водата и да се извърши меко засичане. Най-подходящи са кухите карбонови спинингови пръти с телескопично или щеково съединяване („Daiwa“ CC-80A, „Daiwa“ 276 D-25). Те са леки, здрави, практични и позволяват да се замятат леки примамки на голямо разстояние. За лов на костур на спининг е подходяща всяка безинерционна макара с мака шпула, макар че мнозина предпочитат скоростните безинерционни макари. Оптималният диаметър на влакното е 0,20-0,25 мм, използването на по-дебело влакно се отразява отрицателно на далечинта на замятането. След края на риболова влакното задължително трябва да се опъне и изсуш на брега.
Металният повод не е задължителен, но понякога при лова на костур се улавя щука, и тогава има риск да се загуби и примамката, и рибата. Желателно е да се използва стоманен повод.
Едни от най-уловистите спинингови примамки, които могат да съблазнят костура, са въртящите се блесни от типа „Mepps с дължина на листенцето до 6 см.
Серия „Aglia  – блесните от тази серия имат голямо челно съпротивление във водата при отклонение на листенцето от оста на 60 градуса. Те се държат леко в дадения хоризонт на водата дори при не много бързо водене. Блесните са подходящи за облавяне на плитките участъци на водоема с дълбочина до 1, 5 метра. На блесните от тази серия обикновено се лови на местата, които нямат забележимо течение
Серия „Aglia long“ – тези блесни имат малко челно съпротивление във водата и малко отклонение на листенцето от оста – 30 градуса, затова е най-добре да се използват за облавяне на участъци от водоема на дълбочина от 1 до 8 мета с повече или по-малко чисто дъно. Те са особено подходящи при лов на течение.
Серия „Comet decoree“. –  Тези блесни са междинен вариант между сериите Aglia“ и „Aglia long. Отклонението на листенцето е на 45 градуса. Най-често с тези блесни се облавят дълбочини от 1,5 до 5 метра. Този тип блесни се използват във водоеми със слабо течение или без него.
Серия „Lusox“. –  Използват се за околодънен лов в различни водоеми с дълбочина от 1,5 метра и повече. Блесните от тази серия са снабдени със свалящи се оловни глави, с различно тегло, които се подбират в зависимост от дълбочината на предполагаемия участък на облавянето. За разлика от другите видове блесни Мепс те нямат сърдечник на оста на блесната. Ъгълът на отклоняване на листенцето от оста е 25 градуса.
Успех в риболова на костур може да се очаква в топли мрачни дни с лек дъжд. Добър улов може да има и при задържало се продължително топло, но не горещо време. Върху кълването на костура добро влияние оказват краткотрайните дъждове и леките непродължителни мъгли през пролетта и лятото. Най-благоприятното направление на вятъра е южно или западно. Но най-голяма е ролята на устойчивото атмосферно налягане.
Отрицателните фактори, които влияят на кълването на костура, са внезапното застудяване с мрачно време и дъждове, съпроводени с падане на атмосферното налягане. При рязко повишаване на атмосферното налягане също можете да се върнете без улов. Влияе и силната промяна в нивото на водата на водоема, свързано с проливни дъждове и помътняване на водата, особено в малки реки. Най-неблагоприятните ветрове са северният и източният.
Автор: Иван ГЕРГОВ
Източник: riboco.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

efekt-2.com
Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук