За риболов на платика се ориентирайте в дълбокото

Платиката е една от рибите в страната ни, за която риболовци не липсват, и то никак даже. Мераклиите не се отказват и я търсят дори в летните жеги, които не и се нравят особено. По това време на годината дори и минимален улов от платики си е за радост, защото трудно се надхитрява тази риба. Важно е да намерим мястото, където се държат рибите.

В началото на сезона платиките се ловяха и на близки дистанции на места с дълбочини до 5 метра, като имаше успехи и на плувка и на дъно. С покачването на температурите през месец юли, обаче, нещата се промениха и рибарите по устието на язовир Искър се прибираха все по–често и по–често с празни ръце. Покрай „Щъркела” и около Шипочанския залив нещата стояха по друг начин. Там резултатите бяха на лице, поради достъпните за рибарите от брега дълбочини, които стигат до 7-8 метра. Платики се ловят, но е нужно да се замята на малко по–далечна дистанция. За риболов при тази ситуация са подходящи мача и фидера. И на двата метода се лови успешно платика.

Освен на Искъра, платиката се е дръпнала към дълбокото и на другите водоеми, в които се среща. Това са язовирите Горни Дъбник, Жребчево, Цонево, Душанци, Огоста и Въча. Лошото е, че риболовът на платика доби голяма популярност и през лятото активните периоди на хранене на рибата са намалели. Рибите кълват рано сутрин и надвечер, като най–често активност трае около час или малко повече. Не е сигурно, дори и, че подаването на захранка ще накара платиките да се хранят през деня. По вероятно е на захраненото място да се завъртят бабушки и каракуди. Естествено, и те са за предпочитане пред скуката, а освен това бабушката изглежда лесно се влияе от захранка и може да се получи приличен риболов. Кълването и през деня, обаче, е доста вяло и мудно и често се изразява в леко помръдване на плувката. Поради това, засечките не винаги водят до закачена риба.

Отново за платиката… червеите са винаги основа при улова на тази риба. Можете да се подсигурите, обаче, и с царевица от консерва, жито, хляб и др. А защо пък да не комбинирате няколко от тези примамки на кукичката? Експериментирайте! Ако ловите на плувка пробвайте и на метър – два от дъното, понякога рибите обичат да се държат над дъното, макар и да биват описвани като чисто дънни риби. Важно е да импровизирате и опитвате различни неща и рано или късно платиката ще се хване и на вашата кукичка!

efekt-2.com

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук