Зиг риг

Зиг риг


Зиг риг (zig rig) монтаж.Зиг-риг монтажа в момента е много популярен особено след успехите му световното първенство по улов на шаран в Англия, където всички отбори усвоили неговите тънкости успяха да се класират на челните места. А той всъщност е монтаж известен от много години и с него са извадени доста от английските трофейни шарани.

Това е монтаж с плуваща примамка, при който височината на повдигане над дъното е равна на дължината на повода, често надминаваща метър. Той е големият батко на обикновения поп ъп монтаж – като при него се цели облавянето на средните водни слоеве и повърхността или там където шараните плуват необезпокоявани, когато не търсят активно храна (което не означава автоматично, че не се хранят).

Този монтаж се използва когато презентацията на стръвта е затруднена – на дъното има високи треви и обикновен монтаж би се загубил сред всичките тези водорасли. Което пък означава, че шансът шарана да намери нашата стръв стават минимални. Използва се и когато в топлите часове на студените месеци шарана изплува в по-високите водни слоеве за да събере малко слънчева топлина.

При поводи с голяма дължина кълването най-често е един до три единични пика на сигнализатора в интервал от секунди до няколко минути. Засичайте след втория пик без да изчаквате класическия рън и в повечето случаи рибата ще е там.
Препоръчваният флуорокарбон от много автори е грешно. Той е ефективен само за малка височина на повдигане защото е с относително тегло 1.7, значително по-високо от това на обикновеното монофилно влакно.

Повдигане на два метра над дъното с повод от флуорокарбон и малка по обем примамка с ниска товароподемност е възможно само на картинка. Реално повдигането е на много по-малка височина и по-голямата част от повода лежи на дъното. Необходимата товароподемност на плуващата стръв или повдигача за повдигане на два метра флуорокарбон е същата като за повдигане на стоманена кука със същото сечение с дължина двадесет сантиметра.

efekt-2.com

Използвайте меко, тънко и съответно леко и прозрачно влакно. Самият монтаж е много фин, защото се ползват и малки куки – в границите на 12/10/8 номер.
При малка дължина на повода замятането не е проблем. При дълъг повод и чисто от растителност дъно е приложимо и класическото навиване на повода и привързването на намотките поне на три места с ПВА, макар че понякога се получава преплитане на намотките. При наличие на растителност навсякъде по дъното проблемът с далечното замятане с няколкометров повод е сериозен. При замятания на Zig Rig с триметров повод, изцяло навит и привързан с ПВА, на дълбочина три метра сред еднометрова растителност на дъното, куката с повдигача нито веднъж не се показва на повърхността. В същата ситуация, но с навити само метър и половина от края на повода, резултатът беше доста задоволителен.

Зиг риг (zig rig) монтаж

За да изплува по-добре вашата кука с монтираната на нея стръв е по-добре да ползвате и PVA пяна, но захваната по плътно за куката, така че да може да се разтвори по-бавно от вързания с PVA конец повод и в последствие да го издърпва към повърхността.

Замятане може да се постигне и с поставен на земята, добре изпънат целия монтаж. Тежестта трябва да лежи на земята, а куката е най-добре да се постави в нещо в което няма да се закачи. Аз поставям куката в празната си стоманената чаша за кафе, която е поставена на земята.

Друг проблем при този монтаж се явява самата тежест, както и при водене на рибата, така и при кепчосването й.

Невъзможно е и сам човек да кепчоса успешно голяма риба, ползвайки Zig Rig с повод 4-5 метра и фиксирана или полуфиксирана тежест. Затова добра идея е използването на drop off монтаж на инлайн тежест. Така закрепена тежестта след изпъване на линията между куката и въдицата се освобождава и пада.

Захранката трябва да е от съставки, образуващи облак с форма на стълб във водата. Захранка от едри и\или\ бързопотъващи съставки обезсмисля използването на Zig Rig с голяма дължина на повода.

Ето и няколко съвета при употребата на zig-rig монтаж:

Наблюдавайте птиците – ако лястовиците започнат да летят ниско над водата това означава,че там се намира и тяхната храна – насекомите. Това е момента в който и вие трябва да предложите храна на шараните близо до водната повърхност. Никой шаран не би отказал да си хапне богата на протеини буболечка. Ако обаче над вашето петно се завъртят водоплаващи птици, по-добре е да смените този монтаж, освен ако не искате да ловите вместо шарани патици.

Използвайте малки и леки куки, и винаги стръвта трябва да е максимално близо до стеблото на куката. Използвайте тефлонови куки – те нямат отблясъци от слънчевата светлина и са по-леки.

Дръжте линията добре опъната. Така ще можете овреме да предприемете засичане дори и при най-лекото подръпване на стръвта от рибата. В повечето от случаите следва отпускане и затова и вашият хенгер трябва да е в максимално висока позиция.

Вижте стъпка по стъпка как да вържем Зиг риг (zig rig) монтаж

Източник: carpbg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук