Избор на въдици за риболов – Пръти за мач риболов

Английският мач-риболов, известен у нас и като мачов риболов, е повече състезателен метод, отколкото предназначен за любители. Това обаче не означава, че той няма привърженици и сред въдичарите, които никога не биха искали да се състезават. Названието на метода идва от познатия английски спортен термин, защото на Острова въдичарите по традиция си устройват чести турнири по улов на риба.

Прътите за мач-риболова наподобяват много на универсалните телескопи за леко. Разликата е в много по-голямата прецизност в изработването и в почти двойно по-големия брой на водачите, които са поставени по-нагъсто. Обичайните размери на прътите за мач-риболов са от 3,60 до 4,20 метра. Макар и рядко, тези стойности могат да бъдат и по-големи, но това се прави предимно за състезателите. Друга тяхна особеност е по-голямата здравина в сравнение с обичайните телескопи за леко, както и по-малкото им тегло.

Класическите мач-пръти са триколенни, макар че има и телескопично изпълнение. Отличителни техни качества са търсената мекота на върха и отличен баланс с широк диапазон на якостни качества. Това ги прави отлични при всякакъв риболов на леко и направо недостижими при силен вятър, течение и вълни. Пъргавината им е удивителна, защото с малко тренировки с тях почти всеки риболовец би могъл да изпрати плувката със стръвта на разстояние от 40–50 метра. Естествено, за това ще му трябва и класически ваглер за плувка, както и специално мач-влакно, в което производителите са заложили способността за бързо потъване, за да не се образува “корем”. След като дават такива ъзможности, не е чудно, че и цените на добрите мач-пръчки надвишават с пъти цените на обикновените телескопи за леко

Източник: carp.sukicarp.com

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

 

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук