Избор на въдици за риболов – Спинингови пръти

Спининговите пръти са универсални и освен за спинингов риболов се използват и за риболов на дъно и с булдо. Изискванията към тях са точно противоположни в сравнение с дънаджийските пръти. При воденето на булдо, блесна, воблер или туистер прътът през цялото време е в ръцете на въдичаря. Той трябва да е лек, с къса ръкохватка (едноръчният), а за дънен риболов (двуръчният) – с по-дълга ръкохватка. За един натоварен излет той прави и по над хиляда замятания. Тук вече всеки грам е от значение, защото в края на един такъв ден умората си казва думата.

Размерите на спининговите пръти най-често са в границите 1,70 – 2 метра. Повече не е необходимо, защото в работното си състояние линията тук е постоянно изпъната. Поради това не е нужна и голяма дължина на пръта при засичането за обирането на евентуален “корем”. Задължително условие е да позволява далечно замятане на примамката, да спомага за своевременното засичане на рибата, както и за улесняване на изваждането и от водата.

При спининговия риболов често се налага и провирането през растителността край речните брегове. Това също става по-лесно с по-къс прът. Класиката в случая са двуколенните пръти, въпреки че съвременното им изпълнение е с кухо сечение. Естествено, има и добри телескопи за блеснарски цели, но техните сглобки не са достатъчно издръжливи при честите замятания. Спининговите пръти имат сравнително мек и пъргав връх, но като цяло конструкцията им е такава, че е предвиден и якостен запас за справяне и със силни риби над средния размер.

Източник: carp.sukicarp.com

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук