Извадиха близо 4 километра мрежи при масирана проверка на бургаски язовир

Извадиха близо 4 километра мрежи при масирана проверка на бургаски язовир


Наложени да актове за риболов чрез търмъчене и ползване на парашути
От началото на седмицата инспектори на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури извършват засилени ежедневни проверки от брега и във водите на язовир „Мандра”, при които са извадени и иззети от работно положение близо 4000 метра бракониерски мрежи, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проверени са десетки любители риболовци, като на част от тях са съставени актове за любителски риболов без билет, за използване на забранените риболовни уреди тип „парашут“, както и за риболов чрез косене (търмъчене). С актове са иззети няколко въдици с машинки, тройни куки и уреди тип „парашут“. Две от извършващите незаконен риболов лица са избягали, изоставяйки бракониерските си уреди, които са прибрани с констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Дарена е 150 килограма сребриста каракуда, а около 50 килограма риба е върната обратно във водата.
От ИАРА припомнят разпоредбите на чл. 24, ал. 1 на Закона за рибарство и аквакултури, в които ясно се посочва, че „лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти..“. В чл. 35 са описани уредите, средствата и приспособленията, които са забранени за използване при извършване на стопански или любителски риболов, като в това число влиза и риболовният уред тип „парашут“, а забраната за търмъчене (косене) е описана в чл. 37 от закона.
Акцията продължава.
Източник: Sinor.BG

efekt-2.com
Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук