Какво за амура

Амурът е представител на шарановите риби и е един от най-големите представители. Родината на тази атрактивна риба е Китай и някой части на Русия. Достига до големи размери и тегло-30 кг, но има и екземпляри, които достигат до забележителните 150-170кг. Продължителността на живота им е средна, живеят около 10 години, но има и представители, които доживяват до двойно по-голяма възраст.

По външен вид, амурът прилича на шарана, но има няколко характерни разлики, които го отличават. Липсата на мустаци, тялото, което е присплеснато от двете страни и значително по-издължено. Цялото тяло е покрито с сребристи големи люспи. Амурът, който достига над метър дължина е известен още и под името тревен шаран или бял амур. Подвизава се във водоеми с разнообразен характер-язовири, бавнотечащи реки или вирове. Малко известно е, че амурът е вегетарианец. Това трудно се предполага, предвид забележителните размери, които достига. Единствено, когато е малък се храни с различни микроорганизми, но след нарастването си престава да се храни с тях и преминава изцяло на водна растителност. Това е и причината на местата, обитавани от повече амури да няма почти никакви други обитатели. Амурите унищожават цялата водна растителност, тъй като имат завиден апетит. Факторът, който най-силно влияе на апетита им е температурата на водата. Над 6-7 градуса, те започват активно да се хранят.
Това са основните неща, които трябва да знаете ако сте се устремили да ловите амур. Що се отнася до такъмите, тук също има особености, които са от голямо значение.

Ако сте запознати с шаранския монтаж, то няма да срещнете никакви затруднения. При амурът нещата стоят долу горе по същия начин. Използва се голяма тежест, протеинови топчета и дълъг повод. Изключително внимателно следете въдицата, тъй като и най-леките потрепервания могат да са дело на кълвящия амур. Ако това се случи, но няма резултат, насочете се към крайбрежната растителност. Най-вероятно уплашеният амур ще потърси убежище там.

Трудност може да срещнете в опитите си да извадите амура. Той е силен и веднъж осъзнал опасността, ще се съпротивлява до последно. Затова предварително се убедете, че аванса е добре и правилно регулиран.
Амурът обича силно ароматните протеинови плодови топчета-ориентирайте се около тази стръв. Изберете участъка и захранете бавно и периодично. Започнете с малко протеинови топчета и след известно време хвърлете още една шепа от тях. Не прекалявайте със захранката, за да не останете с празни ръце, а междувременно просто да сте нахранили рибата. Ако се стремите към голям амур използвайте различна тактика. Голямата риба е доста по-трудна за прилъгване в облавяния участък. Тя е предпазлива и обикновено се движи сама и доста по-навътре. Тя предпочита да се храни далеч от другите и да отбира по-големите топчета, които лесно привличат вниманието и. Затова хвърлете единичната стръв далеч от облавяния участък, може би десетина метра след него. Ще се убедите,че шансовете там са в пъти по-големи за едър екземпляр.

efekt-2.com

Не на последно място по важност е и избора на подходящо място както и облавянето на различни дълбочини. Поставете стръв поне на две различни дълбочини, особено ако не сте запознати с особеностите на водоема.

Ако сте направили всичко правилно но дълго време няма никакъв резултат-сменете мястото и за съжаление започнете всичко от начало.

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук