Как да водим примамката

Как да водим примамката


Как да водим примамката. ВИЖ ТУК.
Отстрани погледнато, отвесният риболов е нещо твърде идиотско – някакви типове ръкомахат нагоре-надолу, а рибата си кълве така или иначе. Всъщност става въпрос за един много забавен и резултатен метод, изискващ известен набор от умения.
Най-общо казано, отвесният риболов започва с пускането на примамката на дъното. След това започваме да правим придърпвания – по-резки или по-плавни, във вертикален план или поне близо до вертикала. Всяко придърпване нагоре отлепя примамката от дъното, всяко спускане я връща обратно там. Има блесни, които работят само при спускане, именно тогава рибата кълве на тях. Затова при спускането трябва да оставим примамката да пада свободно, и да не бъде затормозявана от никакъв напън на влакното.

Ако ви клъвне, засичането идва от само себе си. В преобладаващия част от случаите рибата се закача при издигането на блесната нагоре, и тогава усещаме най-добре удара. При риболов с мъртва рибка движенията са малко по-различни, там рибето се движи съвсем леко нагоре-надолу с помощна на пръчката. Ударът се усеща веднага – костурът бие здраво, а бялата риба повежда с по-плавно движение.

Някой път, особено при лов на костури, можем да попаднем в следната ситуация: първоначално хващаме три бързи риби, след това кълването спира. Дали ятото не си е тръгнало? По-скоро е там долу, но рибите са станали подозрителни. В такъв случай адекватната смяна на движението на примамката е единственият изход. Може да се окаже, че рибата кълве само при леко тътрузене на примамката по дъното. Знае ли човек? Точно в такава ситуация си личи дали имаме умения или ще се оправдаем с това, рибата е избягала някъде.
Възможни грешки

Прекалено енергично водене
Вярно, че хищниците имат инстинкт за атака към повечето неща, които се движат. Обаче хвърчащата нагоре-надолу примамка няма да им направи впечатление, най-много да усетят капана и толкова.

Маневри по дъното
По принцип се счита, че амплитудата на отскок е от порядъка на 70 см. Някой път обаче рибата се изтарикатява и кълве само при подскоци от не повече от десетина сантиметра. На последния ми риболов от лодка на яз. Искър пък се оказа, че костурът гони мъртвата рибка, издигана на повече от метър. Иди ги разбери тези риби! Ако не кълве, сменяйте амплитудата, преди да решите, че тук риба няма. Разбира се, преди това опитайте някъде в плиткото с какво движение отвесната ви блесна например се издига на 70 см. Ако издигнем рязко върха на 70 см, блесната ще отскочи повече от метър от дъното заради ускорението. Така че първо разучете движенията и поведението на примамката ви, и час след това я пускайте на онези отдолу.

efekt-2.com

Монотонно водене
При изкуствените примамки това може да ви изиграе лош номер. Работата не се състои в това да клатим въдицата с еднообразни движения в очакване на кълването, а да дразним рибата с разнообразни движения. Например спускаме блесната долу и я оставяме неподвижна 2-3 секунди. При падането най-често се вдига облаче тиня от дъното и раираните любопитковци веднага идват да видят какво става. Правим две последователни издигания на 70 см с пауза помежду им от 2-3 секунди. След това само почукваме няколко пъти с блесната, и пак вдигаме рязко нагоре.

Прекален пуризъм
Кълването е рядко, но ние сме си наумили, че няма да ловим с мъртва рибка, а ще заложим само на изкуствените примамки, дори и с цената да не хванем нищо. Въпрос на личен избор. Аз лично в този случай бих заложил по-сериозно на мъртвото рибе.

В крайна сметка, когато овладеем отвесния риболов, ще си гарантираме хубави излети и много емоции. А когато между костурите ни удари някоя хубава бяла риба, удоволствието става невероятно. Затова не се колебайте, а опитайте от този метод. Сигурен съм, че разочаровани няма да има.
Източник: ribibg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук