Как да хванем повече платика

Как да хванем повече платика

ПОВЕЧЕ ЗАХРАНКА – ПОВЕЧЕ ПЛАТИКА

Как изглежда платиката, която се храни на захраненото място. Рибата стои на глава, бавно опипва дъното, придвижва се напред и всмуква, като внимателно проверява царевичните зърна едно след друго. Когато цялата царевица е изядена, платиката ще се натъкне на куката със стръвта. Естествено, риболовецът желае рибата по-малко да се занимава със захранката, а по-скоро да налапа стръвта. Ако захранваме икономично, обикновено захранката не стига и до пладне.
Поведението на платиката често ни се струва странно.
Тя е способна да изяде голямо количество захранка, буквално засмуквайки я като прахосмукачка. Риболовците казват, че платиката е истински чревоугодник. Интересно е да се наблюдава как стадото платики опустошава захраненото място. Случвало се е да наблюдаваме стадо от 15-20 платики. Те изследват дъното по някаква система. Стадото унищожава храната в захраненото място за много кратко време до последното късче.
След това се придвижва по-нататък. Затова не бива да икономисваме захранката. Носете със себе си поне 3-5 кг сухари. Добавете повече зърна в сместа, за да задължите рибата дълго време на захраненото място – поне няколко бурканчета царевица и внушителна порция червеи. Започнете да захранвате веднага след първото кълване, бързо хвърляйте допълнително 2-3 големи топчета захранка.

Колкото е по-дълбок водоемът, толкова по-силно се пръска захранката и толкова повече трябва за лова. Това важи и през зимата. На реки с бързо течение захранката бързо се отнася. В такива случаи направете захранката по-тежка с пясък. Тя трябва да се разпада, само като падне на дъното. Овлажнената захранка трябва още веднъж да се отсее през специално сито. След това вече могат да се оформят топчетата, които ще бъдат достатъчно здрави, за да стигнат до дъното, и едновременно с това достатъчно рохкави, за да се разпаднат бързо там и да освободят червеите и зърното.

За лов на бързо течение захранката трябва да бъде по-влажна (което значи и по-тежка), отколкото при лова на слабо течение или в стояща вода. Ако увеличите количеството захранка, ще хващате повече платики и с по-кратки интервали от време. Трябва да успеете да задържите платиката на захраненото място.

Така ще се намали и количеството дребни риби. Вероятно платиките след като са завоювали захраненото място, държат нежелателните конкуренти (дребната риба) на почтително разстояние. Когато платиките поради недостатъчно храна отминат нататък, се получава порочен кръг – по-дребната риба се нахвърля на остатъците от храна, изяжда допълнително хвърлената захранка и така пречи на стадото платика да се върне на мястото на лова.

Ако след известно време стадото се върне, тогава хвърлете още по-голямо количество захранка. Така че при лов на платики колкото повече захранка предложиш, толкова повече ще вадиш.

efekt-2.com

Издателство “РАСПЕР”

Източник: riboco.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук