Канален сом

Канален сом – ( Ictalurus punctatus) Каналният сом е малко известен на любителите риболовци. Негова родина са пресните водоеми в Северна Америка. На външен вид той се отличава от обикновения сом. На дължина достига до 2 метра, като може да тежи до 2,5 кг. Кожата му е гола. На гръбната и гръдните перки има големи шипове. Устата е голяма, разположена ниско на главата. По тялото му са разпръснати кръгли черни петна. Окраската на гърба и отстрани е зеленовато-кафява или оловно-сива. Полова зрялост достига на 3-5 години при дължина 30-37 см. Мъжките се отличаван от женските с по-тъмната си окраска и по-късата и широка глава.

Каналният сом расте бързо. Той е топлолюбив и се чувства добре при температура на водата от 25-28 градуса. В естествени условия през размножителния период навлиза в речните заливи и езера. Хвърлянето на хайвера става през април – юли, в зависимост от времето. Преди размножаването между мъжките риби могат да възникнат жестоки боеве, които понякога завършват с тежки травми или дори с гибелта на единия от съперниците. Когато двойката се определи, мъжкият избира място, обикновено под брега, където строи „гнездо“, щателно очиствайки дъното от тинята и гнилите растения.

Каналният сом представлява определен интерес за спортния риболов. Този хищник е всеяден, храни се с малки рибки, жабки, ракообразни и различни насекоми, не отказва и растителна храна. Обитава както крайбрежната зона, така и дълбочините – придънните слоеве. Особено е активен през лятото, а при настъпването на първите студове ляга в ями на дъното на водоема.

Източник: dryanovo.net

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук