Кефалът обича плодовите деликатеси

Кефалът по реките е риба, която се храни с всичко, като хранителното и меню много зависи от сезона. През летните дни рибата се храни с някои плодове, като череши, вишни, черници, боровинки и други.

Но има един друг плод, който може да бъде много успешен при риболова на кефал и това е гроздето! На места, където е развито лозарството, гроздето е топ стръв и често се използва от рибарите с голям успех.

Построяването на линията за кефал не е много сложно – лови се на плувка с нормален монтаж, като е важно такъма ви да издържа тежестта на гроздето. Това, естествено, не е единствения вариант при риболова на тази риба. На края на линията се завързва кука (рибарите предпочитат тройна пред единична), като в последствие на нея закачаме и гроздето, което ще използваме за стръв. Прост и изчистен монтаж, но и същевременно ефикасен, състоящ се само от кука – без олова, плувки, и други риболовни аксесоари. Самата стръв играе ролята на утежнение в този случай. Подайте стръвта в участък на реката с по–слабо течение, но достатъчно силно, че да може да отмества леко зърното грозде по речното дъно. По–малко вероятно е да уловите кефал на статично зърно, защото рибата се е научила да чака храна, носена от течението и това я прави по–лесна за улов. Дръжте въдицата в ръката си и наблюдавайте влакното за индикации на кълване. Ако е нужно отпуснете малко влакно, за да може примамката ви да продължи да се носи леко по дъното на реката. Нужно е стръвта ви да има естествено поведение, и ако в даден момент спре да се движи или се забави, това би могло да изплаши кефала. Засичайте, когато кефалът поеме стръвта ви и тръгне уверено в някоя посока, иначе казано когато линията се изпъне. Възможно е понякога кефалът да не налапа веднага стръвта ви, а преди това да я опита леко. Когато налапа добре, обаче, знаете какво да правите.

Не е трудно да се намери грозде за риболов на кефал. Среща се на повечето пазари. Препоръчително е да изберете някой сорт с по–дребни зърна. Дали ще изберете бяло или черно грозде не е от голямо значение за успешността на излета, защото кефалът обожава и двата вида. По–важно е, обаче, гроздето да бъде меко и добре узряло. Ако смятате, все пак, че цветът на зърното е важен, разберете преобладаващите сортове грозда в района. И все пак, може да се запасите с грозде и от двата цвята, така ще сте подготвени за всякакви ситуации.

efekt-2.com

Добре е на мястото за риболов на кефал периодично да се подават по някое и друго зрънце, за да привикне рибата към стръвта ви. Ловете в самото начало на вировете или веднага след бързеи.

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук