Класиката при воблерите

До скоро тракащите воблери бяха едни от топ примамките в спининговия риболов по целия свят и у нас. В тялото им има метални топчета, които при играта на примамката във водата издават специален звук, който подлудява рибата. Спининг риболовците загърбиха дори и примамки, които са били от най–успешните и са давали добри резултати.

Съществува теза, че шумът, който издават тези примамки възбужда любопитството на хищника и той бива привлечен от него. Търсенето на тези примамки беше огромно по цял свят. Това не остана незабелязано от производителите на примамки и те заляха риболовния пазар със всякакви модели, дори някои със съмнителни качества. Както при повечето неща, обаче, и тяхното време отмина. Рибата, като че ли опозна добре тракащите примамки и спря да им обръща каквото и да било внимание. Разочарование за потребителите риболовци. Този спад накара спининг риболовеца да се върне отново към добре изпитаното и доказало се във времето – а именно обикновения воблер, направен от дърво, без излишни подобрения и добавки.

Започна отново да се размишлява по въпроса. Каква е причината да се случи това? Просто рибите свикнаха бързо с новите неща в средата им за живот, като на първо място поставиха инстинкта си за самосъхранение. Освен това, практиката „хвани и пусни” навлезе доста сред риболовците и всеки хищник, уловен веднъж на тракащ воблер и върнат в последствие, трудно би допуснал същата грешка, застрашаваща живота му. Във водоемите, където десетки рибари ежедневно замятат въдиците си, рибите са се изхитрили, ставайки по–мнителни към случващото се около тях, засилвайки инстинкта си за самосъхранение.

Тоталното падение на този вид примамки мотивира производителите да измислят нови модели и резултатите скоро бяха на лице. Новите воблери са така направени, че да излъчват зададен сигнал според определения честоти на вибрациите. Това е нещото, което ги различава от всички останали примамки на пазара, и което би трябвало да подлуди рибата. Тези революционни примамки, обаче, никак не са евтини, като цените им варират около 40-50 лв. Това е сума, която не всеки рибар би дал за един воблер, макар и той да бъде резултатен и ловящ. Все пак няма гаранция, че след 5 или 10 замятания, например, няма да го закачи и скъса. Да не забравяме все пак, че нищо не е вечно и рано или късно рибите ще свикнат отново с новостите, предложени им от риболовеца. За това е добре да редувате няколко примамки от различни видове, за да не насочвате вниманието на рибата само към една примамка. По този начин ще имате преимущество, защото рибата ще бъде объркана и по–трудно ще разбере кое е опасно за нея, и кое не е.

efekt-2.com

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук