КОЙ КАЗВА, ЧЕ УКЛЕЯТ НЕ Е РИБА

КОЙ КАЗВА, ЧЕ УКЛЕЯТ НЕ Е РИБА

Някога в детството ми ловът на уклей не ми доставяше радост, основно защото тази риба кълвеше много добре. Днес в съответствие с нивото на моите такъми и умения, често използвам уклея за стръв. И друга особеност – в лова на уклей няма никаква интрига. Ако имаш намерение да ловиш уклея, нищо освен нея няма да хванеш.
Сред моите приятели имаше любители на тази риба, но те ловяха без моето участие. Интересът към тази риба се увеличи, когато се разви риболовният спорт. Световният рекорд по лов на тази риба е 515 броя на час.
Най-доброто в риболова на уклей е резултатът. Плодовете на улова на моето детство са вкусни и особено опържени до златисто, са апетитно хрускави и са хубаво мезе за бира. Беззащитните рибета също могат да се смелят на кайма и от нея да се приготвят вкусни ястия.

Уклеят като всяка “върхова” риба активно реагира на визуалния фактор – падане/движение на предмета в слоя вода. Всички професионални захранки за привличане на уклея (например Sensas Abblets) на практика са лишени от слепващи компоненти и се състоят от еднородни дребни частици ярък цвят (бели или оранжеви).

Професионалистите я използват или в недоовлажнен вид или преовлажнено състояние, захранвайки по малко (около една чаена лъжичка), но много често – не по-рядко от веднъж на пет минути. Всичко това е насочено към това в зоната на лова постоянно да виси ароматен облак, който привлича не само с аромата си, но и с външния си вид, който донякъде маскира риболовеца.

Последното важно е с максимална скорост стадото уклей да приближи брега. Обикновено ловът се извършва с прът дълъг 2,5-3,5 м. Спортистите използват отлично балансирани, практически неусещани в ръката карбонови пръти с тънък връх, плувка 0,3-0,6 г, куки №20-22, влакно с диаметър 0,08-0,1 мм. Такава излишна дебелина на влакното често е оправдана. Първо, по-дебелото и твърдо влакно по-трудно се деформира, съответно и поводите се сменят по-рядко. Второ, има два метода за бързо сваляне на уклея от куката – тръскане, ако се използва кука без брада или дърпане, ако жертвата не се е засякла за устната. Във втория случай при използването на свръхтънки влакна има риск да се скъса куката. А това е загуба на време и темп.

efekt-2.com

За да се постигне максимално успешен риболов на уклей, е крайно желателно да се спазват основните принципи на захранването. Който смята, че това е излишно, греши. Т.е захранването е на малки порции с дребнозърнеста захранка. Следи се захранващите топчета да се разбиват при удар във водата. Освен споменатата захранка Sensas Abblets (но май цената й е висока), по-достъпна рецепта е всяка (по-добре светла) захранка от магазина, прекарана през кафемелачка и смесена с дребносчукани сухари. Вмзесто сухари може да се сложи едросмляно царевично брашно, сухо мляко (съвсем малко), ванилов ароматизатор, който харесва на уклея, оранжев оцветител. Целта на всичко това е захранката да образува във водата устойчив добре забележим облак и да възбужда, но не да насища рибата.
Може да се използва карбонов прът, три или четири метра. От това няма да получите голямо удоволствие, но ще спестите средства. Не бива обаче да пестите от куките за уклея. Тази риба не прощава тъпите изделия, броят на празните засечки може да изкара от равновесие и най-спокойния риболовец.

Ако се върнем към началото, във времето на моето детство, вероятно нелюбовта ми към уклея беше предизвикана от неподходящите куки.
Куката за лов на уклей не бива да бъде по-голяма от №18, много остра, от тънка тел, бял или зелен цвят, с дълго острие. Световен производител на куки е например Mustad Ultrafine BlооdWorm, единственият му недостатък е лекотата на разгъване. Тази кука на практика не се забелязва от рибата, благодарение на което жилото може да не се крие.
Стръвта за лов на уклей е белият червей. Белият червей, нанизан на незабележимата кука отлично привлича рибата и се съпротивява на опита й да откъсне парче от обекта.


Начинаещите риболовци понякога използват за стръв тесто, което се приготвя лесно.
Влакното по принцип може да бъде всякакво (безцветно), с посочения по-горе диаметър, защото здравината при този риболов не е толкова важна. За тежест – две оловни топчета, с тяхна помощ лесно се регулира скоростта на потапяне на примамката. В някои случаи за да се намали заплитането на такъма, се използва едно олово.
От тактическите методи за бърз риболов на уклей си струва да се спомене един. Той се заключава в това, че след замятането над главата, за да се постигне пълно опъване на влакното, краят на пръта се отпуска във водата. В резултат при кълването засичането и изтеглянето на рибата става само с едно движение, което икономисва времето и усилията на риболовеца.

Уклей се лови не само през лятото, но и през зимата. Обикновено кълве в слоя вода на тесто, бял червей и личинка, но не във всички водоеми. Захранката през зимата трябва да съдържа минимум ароматизатори, затова често съдържа достатъчно обикновени счукани сухари. Ловът става на мормишка. През зимата кълването на уклея прилича на летния – леко и бързо. Затова куката на мормишката трябва да бъде много остра.

Автор: Лъчезар СТОЯНОВ
Издателство “РАСПЕР”

Източник: riboco.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук