Маршрути РЕКА ИСКЪР – МНОГО РИБА И КРАСОТА

Маршрути РЕКА ИСКЪР – МНОГО РИБА И КРАСОТА

Маршрути РЕКА ИСКЪР…
До преди няколко години човек не можеше и да си помисли, че може да лови риба на река Искър. Днес обаче по нея може да се хване риба по цялото й течение. Според рибари реката е пълна с риба и те предполагат, че тя е “прескочила” от язовир Искър. Живописното дефиле около Лакатник днес примамва не само туристи и алпинисти, но и стотици рибари. Мой приятел, който има вила в махала Пробойница, ме покани на гости, и разбира се, на риболов. От София дотам без бързо каране се стига с кола за час и половина. Но спокойно може да се хване влакът и да се слезе на гара Лакатник.

Искър бе окупиран от рибари още преди Своге. Десетки рибари бяха дошли на излет заедно със семействата си. Въпреки бързото течение по реката има чудесни места, включително по-тихи и по-дълбоки. Ние спряхме точно под прословутата къщичка, кацнала на скалите. Наблизо е и чудесното ресторантче “Пещерата”, където можете да хапнете и пийнете студена бира. Всеки от десетината рибари, които заварихме на брега, вече бе сложил по някоя риба в живарника си. Ловяха главно на дъно, на различна стръв – торен червей, бял червей, жито и рибка. Малцина бяха хвърлили захранка, и то във вързан чорап, защото в противен случай силното течение я отнасяше. Излизаха едри кефали и мрени.

А един от рибарите се похвали, че е уловил и платика. Такова нещо той не помнел да се е случвало по тези места. Колегите споделиха още, че на по-тихите вирове ловят шаран и сом, но те са дошли специално за кефал и мряна. Уловът им не бе много богат, но достатъчно обнадеждаващ. Като че ли най-много риба вадеше младеж, който току-що бе заменил блесната с воблер. Кефалите излизаха един след друг почти калибровани.

Аз също реших да опитам с воблер и не сгреших. Само за десетина хвърляния успях да уловя три почти еднакви кефала. Четвъртата риба обаче, която се закачи на воблера, не успях да я видя. Оказах се неподготвен за такъв екземпляр. Дори не разбрах дали беше кефал или друга риба, но пръчката се огъна светкавично, влакното изсвистя и се скъса. За пръв път попадах по тези места и предпочетох да се поразходя и погледам.

Останалите рибари продължиха методично да вадят ту кефал, ту мряна. Приятелят ми чичо Тони ми предложи да се поразходим и по брега на река Пробойница. Гледката бе повече от приказна. Многобройните туристи буквално бяха окупирали реката. В бистрите вирове се виждаха прекрасни мрени, а още по-нагоре по реката ловяха и пъстърва. Но този риболов е наистина за майстори.

efekt-2.com

На следващия ден отново имах възможността да се убедя, че Искърското дефиле е един чудесен и предпочитан от много рибари маршрут. Всички рибари, с които разговаряхме, бяха доволни от преживяното и от улова си. Какво по- хубаво от това река като Искър да е пълна с риба. Дано не хрумне на някого отново да излее отровата си в нея.

Драгостин Тодоров

Източник: riboco.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук