Мая Манолова завежда дело за укриване на информация за язовирите

Мая Манолова завежда дело за укриване на информация за язовирите

Мая Манолова за язовирите и рибарите .
Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ единствена откликна на сигналите на ribari.net. Мая Манолова съди Държавната консолидационна компания (ДКК) за укриване на информация за язовирите.

„Изправи се.БГ“ подаде заявление за достъп до обществена информация на 8 януари 2020 г. В заявлението Манолова пита за отпуснатите от Министерския съвет на ДКК през юли 2018 г. 500 млн. лв. за ремонт на 418 язовири, които са в аварийно състояние. Манолова поиска подробна справка-отчет от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях, подлежащи на ремонтни дейности и реконструкции.

Тя попита и за сумата, плана и списъка на ремонтираните с отпуснатата сума язовири. Ето какво още съобщават от „Изправи се.БГ“: „ДКК не предостави достъп до информация в законовия срок от 14 дни, съгласно ЗДОИ“. На 21 февруари 2020 г. от Държавната компания изпратиха писмо до Манолова да потърси исканите от нея данни в медиите. Според ДКК, те са „в голямата си част публично достъпни и разпространени чрез средствата за масова информация“, пише още в писмото си изпълнителния директор на ДКК Ясен Спасов. На 7 февруари 2020 г. Манолова подаде жалба до Административния съд в София за обжалване на мълчаливия отказ.

Съдът образува дело №1438/2020 г. Заседанието по делото е насрочено за 26 март 2020 г. Ремонтите за 500 млн. лева е трябвало да се осъществят от дружеството „Монтажи” ЕАД, което е част от структурата на ДКК. По официални твърдения на министъра на икономиката към началото на декември 2019 г. на „Монтажи” са възложени ремонтите на 182 от общо 418 аварийни язовира, за които са отпуснати парите. Кои са тези язовири и колко от тях са ремонтирани действително ДКК отказа да отговори.

За останалите 236 аварийни язовира изобщо не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. Ние от ribari.net още преди няколко месеца алармирахме Мая Манолова, тя и нейният екип да проверят как седят нещата с язовирите и да се поиска ревизия на това! Да се потърси сметка и да се изготви екологична оценка за въздействие, да се направи анализ какви са щетите и за природата. За нас рибарите е важно да знаем кой е виновен и да му се потърси сметка.

efekt-2.com

Господин Радев, за язовирите чухме, а за Рибарите?

В България има над 211 000 рибари и само Мая Манолова се вслуша в нашите въпроси!

Източник: Информационна агенция Булпресс!

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук