МОРМИШКА ЗА ЗИМЕН КОСТУР

МОРМИШКА ЗА ЗИМЕН КОСТУР

МОРМИШКА ЗА ЗИМЕН КОСТУР ВИЖ ЗА КЪКВО ИДЕ РЕЧ.

Опитни риболовци твърдят, че костурът е привързан към червения цвят. НЕслучайно корифеите на зимния риболов на костур завързват на блесните червен конец. Не е ясно на какво напомня на костура червената нишка – дали насекомо или някаква вкусна храна, а може би просто го дразни, фактът обаче си е факт. Ако конецът се свали, ефективността на риболова намалява.

Именно идеята за този тип оперение на вертикалните блесни е залегнала в основата на изработването на малките и леки зимни мормишки. Понеже в магазините не се намират подобни мормишки, се налага да си ги изработим сами.

От какво да изработим мормишката

efekt-2.com

На първо място са необходими мъниста от пластмаса. Второ – куки с дълго или много дълго стъбло и примка за фиксиране на влакното. Размерите на куките са №12, 10, 8 по западноевропейската класификация. Тялото на мормишката се изработва от кръгли по форма мъниста червени или оранжеви или техните оттенъци – снимка 1. Размерите на мънистата 2-3,5 мм. Диаметърът на вътрешния отвор трябва да бъде около 1 мм, за да не се деформира жилото на куката, когато се нанизва на нея.  За работата са нужни още – лепило, тънка игла за манипулиране, минидържатели, абразивен материал, приспособление за вдяване на игла, синтетична прежда в червен цвят, увеличително стъкло за контролиране процеса на сглобяването на мормишката.

Етапи на работа

    1. За да се подобри залепването с лепилото, част от стъблото на куката леко се обработва с абразивния матетериал.
    2. На куката се нанизва необходимият брой мъниста – от 2 до 5. Възможна е комбинация от различни по цвят и размер мъниста.
    3. Фиксиране на куката в държателя. Мънистото се придвижва по-близо до жилото. Нанася се капка лепило върху жилото на куката – частта, която заема мънистото. Мънистото се премества в частта с лепилото, леко се завива около оста, за да се постигне максимално запълване с лепило на вътрешния отвор на мънистото (Сн. 2).
    4. С увеличително стъкло се проверява как се е получил детайлът. Добре е между мънистата лепилото да излиза леко, но без да образува забележими капки. Преди пълното изсъхване на лепилото изтеклото се обира с тънка игла.
    5. като един от възможните варианти за модернизиране на получената мормишка е снабдяването й с имитация на изкуствено насекомо – с помощта на червена прежда. Например може да се използва изкуствен мохер, който след нанизването на мънистата на куката се прокарва през отвора на едно мънисто. За да се облекчи процедурата, може да се изпозва приспособление за вдяване на игли (Сн.3). Събирането на мормишката е описано на сн. 4 и 5.  Практиката показва, че на малки куки са напълно достатъчни 1-2 нишки с дължина 10-20 мм.

Източник:riboco.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук