Мухарски такъми – мухарската макара

Следващият компонент в мухарското оборудване е мухарската макара.

Всяка мухарска макара е предназначена за определен клас шнур. При избора на макара най-вече трябва да се съобразява това, че тя заедно с навития на нея мухарски шнур,трябва да балансира пръчката,като центъра на тежестта да бъде на мястото,на което държим мухарката. Обикновено се взима макара,която да съответства на класа на мухарката,но това не винаги е най-добрия вариант. Най-важното е да се постигне баланс между пръчката и макарата с навития на нея шнур. Затова при покупката на макара е най-добре, ако може да я пробвате на пръчката, за която я взимате. Добре е мухарската макара да има резервна шпула. На нея може да се навие друг шнур,което в определени ситуации може да бъде изключително предимство. Заради размера на шпулата, макарата може да бъде с нормална,средна(mid-arbor) или широка(large arbor) шпула.

Предимствата на средната и широката шпула са,че шнурът при тях е навит на по-големи витки,а това води до по-доброто му изпъване при хвърляне и риболов,както и по-бързото му навиване обратно на макарата.

Макарата може да бъде произведена от различни материали,което до голяма степен определя и цената и.Има макари изработени от пластмаса,такива от различни композити,както и такива,изработени изцяло от лек алуминий. Предимствата на алуминиевите макари,освен,че са изключително красиви,е ,по-трудно се износват,нараняват и т.н. А в зависимост от какво са направени и механизмите и,могат да се използват и в солена(морска) вода.

efekt-2.com

Добре е макарата да има прецизен аванс, което е и едно от основните качества при по-скъпите и маркови макари.

Източник: pachoflyfishing.wordpress.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук