Мухарски такъми – мухарските пръчки

Бързите темпове,с които се развива и усъвършенства риболова с муха и шнур, води и до голямото разнообразие в оборудването за практикуването му.

Все пак,обаче,има някои основни неща.Естествено на първо място е мухарската пръчка или така наречената мухарка.

Мухарските пръчки най-често са изработени от карбон. Има още и мухарки, направени от бамбук и фибростъкло. Те се класифицират с така наречения клас. Мухарката може да варира от 1-ви до 15-клас. Какъв клас пръчка да изберем,зависи най-вече от рибата,която искаме да ловим. Пръчките от 1-ви до 8-ми клас са най-често използваните,като с тях могат да се ловят пъстърва, речен кефал, костур и др.А мухарките от 9-ти до 15-клас са предназначени за улов на по-големи риби като сьомга, морска пъстърва, тарпон и дори риба тон.Естествено това е,така да се каже,общо прието правило,но всеки напреднал мухар може сам да избере подходящия клас мухарка за рибата,която иска да лови и условията,в които ще риболовува.

Дължината на мухарската пръчка е прието да се измерва във футове,като един фут е равен на 0.303 м. Дължината на мухарката не е тясно свързана с нейния клас.Тук също има доста варианти и всеки сам може да избере с колко дълга пръчка да лови като пак се съобрази с рибата и условията,в които ще я лови.

efekt-2.com

Мухарските пръчки могат да бъдат от 2,3,4 и дори повече части.

Общо прието е,че пръчка с повече снадки(т.е. на повече части) е по-тежка,с по-твърд строй и т.н. При по-реномираните производители, тези недостатъци се компенсират с по-високото качество. От друга страна,обаче,пръчките на повече части, водят до по-малка транспортна дължина,което е доста голямо предимство.

Източник: pachoflyfishing.wordpress.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук