Най-големият язовир в община Мездра – Върбешкият, се превръща в локва

Най-големият язовир в община Мездра – Върбешкият, се превръща в локва

Върбешкият язовир критично пресъхва.
На мястото на голямата водна площ през миналите години, водата при водната кула е около 2,5 м, а в най-дълбоката му част – не повече от 5-6 м.

От брега се вижда почти цялата височина на язовирната стена, а в противоположния край, където реката се влива в язовира,диви патици и корморани се радваха на богат улов на риба.

Представителят на концесионерската фирма пожела да остане анонимен, но заяви, че през трите години, в които го стопанисват, водата никога не е източвана. Подписан е нов договор за още 10 години, но при така стеклите се обстоятелства, това ще бъде пълна загуба.

Един от основните проблем за драстичното намаляване на водата е продължилата почти четири месеца суша в района. Другата причина за спадането на водата е и водоползването за производствени нужди от язовир “Върбешница” от близките каменни кариери, които имат сключени договори.

От „Напоителни системи“ ЕАД, клон Мизия – гр. Враца, анонимен чиновник отказа коментар за концесионерската фирма и заяви, че по документи, състоянието на язовира е под контрол.
Автор: Павлинка Левичкова

efekt-2.com

Източник: medianews.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук