Намиране на голям шаран през есента

Намиране на голям шаран през есента

На определен етап в хода на есенния период шаранът започва да изгражда своите енергийни запаси за настъпването на зимата. Тъй като температурите падат и особено по време на първия голям спад на температурите, често шаранът започва да търси усилено храна. Именно през този период и през следващите една две седмици могат да се уловят едри екземпляри с помощта на подходяща риболовна тактика. В действителност, някои експерти смятат, че първата слана е най-доброто време да отидете на риболов за шаран през есента, тъй като рязкото замръзване може да убие някои естествени хранителни доставки.

Местоположение на шаран по време на есента

С първите силни ветрове, които идват в есенния период, настъпва и идеалният момент за намирането на шаранови риби. Ако метеорологичните прогнози сочат, че ще има силни ветрове, това означава е настъпил моментът да се отправите към намирането на идеалното място. Силните ветрове окисляват и разбъркват водата, и събират стръвта и хранителните частици на дъното на водоема. Това осигурява на шаран изобилие от хранителни продукти в насипно състояние.

efekt-2.com

Ако сте на риболов към края на есента, шаранът може да не се намери в наветрените части или затоплени места на дъното на водоема. Това е така, защото може да е имало огромни количества паднали листа, чието разграждане е предизвикало използването на кислорода във водата и изпускането на въглероден двуокис, поради което шаранът може да избегне тези области напълно до началото на пролетта .

Ако през есента дните са студени, но спокойни и липсва вятър, плитчините може да бъдат едно добро място да се открие шаран, особено когато слънцето се появи на сутринта. Водни площи обрасли с растителност или около дънери са други добри места да намерите шаран през есента. Шаранът е склонен да почива в безопасни райони след „голямото есенно хранене” и е готов за началото на зимата.

Всеки водоем се отличава със свои специфични особености. В това е и трудността да се знае точно къде да намерите шаран през всеки период от годината. Идеите, представени в тази статия, трябва да се използват за груба ориентация. Най-добрите практики за откриване на риба през есента е да се изследва водата, за да се разберат нормалните движения на шарана в течение на една година. Може да ускорите този процес чрез проучване и информиране от местните рибари, какво мислят и какви наблюдения имат от минали години. Не трябва да се подценява и използването на подходяща риболовна техника за шаранджийски риболов. Шаранът се придържа към определени модели на поведение през различните времена на годината, така че, когато сте намерили своите места и тактики може да сте сигурни, че те често ще се повтарят и през бъдещи години напред!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук