На всеки изнесен тон риба внасяме шест

На всеки изнесен тон риба внасяме шест

На всеки изнесен тон риба внасяме шест за чужбина експортът е около 500 тира годишно.
ългария изнася 10000 тона риба на година, но вносът е в пъти повече, показват данните на земеделското министерство. Около 64000 тона се пласират по нашите пазари, като голяма част идва от импорт и много малка са улов.

Общият износ се равнява на около 500 тежки камиона с 20-тонен товар. „Вносът е с ръст от 10 на сто за последните три години. Потреблението на риба също се увеличава като за 2018 г. на човек е средно по 5,2 кг“, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на изложението „Обичам българската риба“. „Показателите са с положителен тренд в последната година

и за производството на аквакултура, и за предлагането на пазара“, заяви ресорният министър. Събитието е част от кампанията на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и ИАРА, която цели популяризиране на местното производство и повишаване на консумацията на риба. За любителите бяха изградени 7 щанда, на които могат да открият разнообразие от черноморски риби.

Едни от най-купуваните риби са царската или позната още като барбун за 8 лв. килограма и калкана на цена 40 лв. за килограм. Тенденцията в последно време показва, че потребителите предпочитат прясната риба, а от бранша, като всяка година обещаваха, да няма спекулативно покачване на цените

преди празника. „Тази година уловите са по-бедни“, оплака се един от търговците. Заради късното лято и липсата на есен рибата няма възможност да се групира на пасажи и по-големите риби няма как да се нахранят и пораснат достатъчно. Въпреки това рибата се радва на целогодишен интерес от страната на купувачите.

efekt-2.com

Най-скъпата риба на изложението е дивият лаврак, който струва 68 лв./кг., а традиционният за празника шаран може да бъде закупен за десетачка. По-възрастното поколение пазаруваше на промоция раци за 9 лв./кг. и рапани за 16 лв./кг. Освен прясната риба, могат да бъдат открити шишчета от сом, скумрия (8 лв./бр.) и пъстърва (6 лв./бр.) на скара.

Източник: monitor.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук