Не подценявайте Поперът

 

Не подценявайте Поперът той се е доказал вече.

Трябваше да се експериментира с нещо ново и непознато на хищника. Изборът ми се спря именно на попера. Това бе примамка, която щуката там почти не бе виждала, а и имаше две огромни предимства пред блесните. Първо, формата на примамката е сигурна асоциация за лесна плячка за хищника, може да се води бавно, без да закача във водораслите, и има доста атрактивна игра. И второ – издава силен пукащ звук на повърхността на водата, който привлича щуката от голямо разстояние. Резултатите с попера бяха впечатляващи! Имах над петнадесет атаки, от които десет успешни, завършили с извадени риби.

 

Предимствата
Поперът е вид повърхностна примамка, която е много подходяща за риболов на хищници като щука, разпер, сом, костур и кефал. Прилича доста на класическите воблери, но с някои съществени разлики при воденето на примамката. Докато воблерът и при най-монотонното му водене би донесъл някакъв успех, то при попера не е така. Тук играта на примамката я създаваме самите ние. Имаме голямо поле за творчество по отношение на това как да я движим, колко бързо да я придърпваме, дали е нужно в дадения момент да прави пръски по водната повърхност или не. Примамката изцяло бива ръководена от нас и това в повечето случаи е печелившо, защото на водоемите, в които ловим, в повечето случаи има силна риболовна преса. В този случай именно с попера, можем да предложим на хищниците нещо ново, в повечето случаи невиждано от тях.
Много са факторите, при които поперът може да е печелившият избор. Например при риболов в обрасли водоеми, които щуката обитава, тази примамка за мен е с приоритет. В такива водоеми поперът има няколко огромни предимства пред останалите примамки. Той не потъва при водене и играта му се осъществява на самата повърхност на водата. Това е огромен плюс при наличието на гъста водна растителност, защото така избягваме закачането на примамката и можем да я водим свободно. Нито един воблер или която и да е блесна не би ни осигурила толкова спокойно водене, без закачане. Сигурно и на вас ви се е случвало при облавяне на даден обрасъл район да закачите водорасли, и след като дръпнете по-силно, за да освободите примамката от закачените водорасли, да видите как преследващата примамката щука изчезва нанякъде, защото бива подплашена, и вие оставате с празни ръце. Това никога не би ви се случило с попера и в повечето случаи тази риба, която се е спотаила в очакване на плячка, ще бъде ваша.
Поперът има и още няколко съществени предимства. Издава силен пукащ звук на повърхността на водата, който действа доста дразнещо на хищниците, вероятно асоцииращи го с някое водно животно (например жабка). Всички знаем каква голяма слабост изпитват сомът, щуката и кефалът към водните жаби. Това е любима и лесна за улавяне жертва.

 

Изборът
На пазара се намират доста модели попери, и като големини, и като окраски. Голямото разнообразие обаче затруднява при избора на примамка. Лично аз при риболов на щука избирам няколко вида разцветки и големини попери. Забелязал съм, че ярко оцветените сигнални примамки дават отличен резултат, както и тези, които имат до голяма степен окраската на кафява водна жабка. Такива разцветки има фирмата Rapala. С нейния попeр “Scitter Pop” с окраска на кафява жабка съм имал доста уловени щуки. Поперите на Yo-Zuri, Salmo, Owner и Illex са също с много високо качество. Те имат страхотно лаково покритие и много добри разцветки. Имат и пухче на задната тройка, което до голяма степен спомага за добрата плавателност и привлекателност на попера. Тройките са много остри и здрави и можете да разчитате на тях. Препоръчвам ви като начало да закупите четири-пет примамки с различна големина и разцветка. Това ще ви бъде напълно достатъчно за успешен риболов.

efekt-2.com

 

Такъмите
Оборудването, от което се нуждаете за риболов с попер, е добра пъргава пръчка с дължина от 2.10 до 2.40 м. Забелязах, че с късите пръчки с твърди върхове с акция 10-30 или 20-40 се работи най-добре и воденето на примамката е най-живо. Не че не бихте могли да ловите и с пръчка с дължина 2.70 м, но ще ви е доста по-трудно да водите добре примамката, а и по-късата въдица е доста по-лека. Все пак тя ще бъде цял ден в ръцете ви и няма да е приятно вечерта като се приберете да ви болят рамената и китките от продължителното „туичене” (от англ. “twitching” – вид водене на примамката с внезапни, нервни подръпвания – бел.ред.). Балансът на такъма е от съществено значение за правилното водене на примамката. Ако такъмът ни е тежък, движенията ни няма да са леки и естествени. Затова късите и леки пръчки са за предпочитане.
Препоръчвам ви задължително да ловите с плетено влакно. Това е най-подходящият вариант за добра игра на примамката, защото няма разтегливост и така се осъществява директен контакт с примамката. А и засичането е с пъти по-добро от монофилното влакно. Дебелината на влакното се движи в порядъка 0.14 мм до 0.25 мм – колкото е по-тънко е влакното, толкова по-далеч ще можете да заметнете вашата примамка.

 

Играта
Най-подходящото време за воденето на повърхностните примамки като попера са тихите дни с лек ветрец, защото тогава играта на примамката е най-изразителна.
Можем да водим попера по най-различни начини, които зависят от спецификата на водоема и активността на рибата в момента. Аз лично имам няколко предпочитания за воденето на примамката, които са ми донесли досега добри риби.
Първият начин е да водите примамката по метода „туичинг” като правите Х- образни движения на повърхността на водата и карате попера равномерно да пръска вода с лопатката си и да пука равномерно. Така хищникът има време да забележи примамката и да се подготви за атака. Не забравяйте, че ритмичното пукане на примамката е разковничето за вашия успех. Също толкова важна е и скоростта на воденето. Предпочитам по-бавното водене на примамката, защото така празните удари са много по-малко. Ако имате неуспешна атака или рибата следи примамката ви, променете воденето й. Спрете за секунда-две, след това рязко подръпнете попера отново. И пак спрете за секунда. Ако нямате удар, ускорете рязко воденето – в повечето случаи щуката атакува или по време на покоя на примамката, или при рязкото й тръгване. Стремете се да работите само с китката, а не с цялата рака. Така движенията на примамката са по-живи.
Друг добър начин на проводка на попера е след като падне на повърхността на водата, да изчакате да се разсеят вълничките, за да привлекат вниманието на хищника, и с две-три подръпвания и пауза от една-две секунди започвате да водите примамката. Хищникът доста се дразни от този начин на водене и празните атаки се свеждат до минимум.
Когато започнете да работите с попера, хубаво е след всяко подръпване да връщате ръката в изходно положение. Така оставяте влакното по-хлабаво и примамката прави своите Х-бразни движения много живи. При обирането на влакното дръжте пръчката високо вдигната горе – така ръководите по-лесно попера. С идването му по-близо до брега наведете пръчката ниско долу. Винаги облавяйте докрай, т.е. докато примамката не опре в брега. Много често щуката следва примамката, без да сте я забелязали, и удря при ваденето на попера от водата. Затова е хубаво няколко метра преди бреговата ивица да забавите леко проводката. Много често тази тактика ми е донасяла добри риби.
Атаката на щуката е неповторимо изживяване. В повечето случаи се вижда като вълна и голям кръг около примамката. Друг път е светкавична, понякога със скок на рибата – щуката изкача изневиделица и поглъща примамката. В голяма степен рибите се закачат на средната тройка и по-рядко отзад. Но това зависи и от моментната активност на рибата – дали се храни или просто атакува, за да прогони натрапника от територията си. Когато имате празна атака и сте уболи щуката, оставете участъка “да почине”. Нека минат десетина, петнадесет минути и отново обловете мястото на празния удар. В много от случаите рибите атакуват много по-настървено попера и се закачат стабилно.
Риболовът с повърхностни примамки и в частност с попер е страхотно изживяване. Атаката на хищника е видима и това кара адреналина ви да скача на макс. Поперите са чудесни примамки, стига да повярвате в тях. Облавяйте едно място не по-малко от петнадесет, двадесет замятания. Така дори и ленив хищник ще бъде предизвикан към атака.
Пожелавам ви приятни емоции и много слука с ПОПЕРА!

Автор:Мартин Господинов

Източник: ribibg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук