ОТВОРИ ВРАТИ УНИВЕРСИТЕТ, ПОСВЕТЕН НА РИБАРИТЕ ОТ ДРЕБНОМАЩАБНИЯ РИБОЛОВ В ЧЕРНО МОРЕ И В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

ОТВОРИ ВРАТИ УНИВЕРСИТЕТ, ПОСВЕТЕН НА РИБАРИТЕ ОТ ДРЕБНОМАЩАБНИЯ РИБОЛОВ В ЧЕРНО МОРЕ И В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и за Черно море (ГКРСМ) откри университет, посветен на рибарите от дребномащабния риболов (ДМР). Учебното заведение предлага семинари и тренировъчни курсове за рибарите от дребномащабния риболов и всички останали, работещи в този сектор в Средиземно море и в Черно море.

 

Малките рибари представляват около 84% от целия риболовен флот в региона и над 60% от заетостта на борда на риболовните кораби. Все пак, независимо от важната роля, която имат рибарите от дребномащабния риболовен флот (ДМРФ) в регионите на Средиземно море и на Черно море, те много често не успяват да бъдат въвлечени в процеса на взимане на решенията. Правителствата на отделните страни от този регион  признават необходимостта да се улесни достъпа им до финансови ресурси и да подпомогнат образоването им с възможностите за обучения и тренировъчни курсове.

За да може да отговори на тези предизвикателства, ГКРСМ си сътрудничи с редица организации: World Wide Fund for Nature, Low Impact Fishers of Europe, European Network of Women in Fisheries and Aquaculture, Petra Patrimonia, and LOQUS, както и със съответните проекти на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), с регионалните офиси и офисите в отделните страни, така че да може да предложи широко разнообразие от курсове по въпроси, свързани с използването на риболовни уреди, щадящи морската екосистема, риболовен туризъм, законодателна рамка за управление на дребномащабния риболовен флот (ДМРФ), учредяване на риболовна асоциация и т.н.

efekt-2.com

 

„Рибарите от дребномащабния риболовен флот са първите пазители на морето“, каза Абдела Срур – изпълнителен секретар на ГКРСМ. „В рамките на университета за ДМРФ те ще обменят най-добрите практики със свои колеги от региона и ще се научат как могат продуктивно да бъдат ангажирани в процесите по взимане на решенията”.

Само през 2020 г. са предвидени 15 курса в над 11 държави, като те ще бъдат насочени към представителите на организациите от ДМРФ, към отделните рибари и към тези, които са ангажирани в риболовния сектор.

 

Европейската мрежа на жените в сектора на рибарството и аквакултурата организираха в Брюксел и първия курс в рамките на университета за дребномащабния риболов. Този курс е съсредоточен към начина, по който можем да разграничим законодателния процес от този по формиране на политиките в институциите на ЕС и включва посещение на Комисията по рибарство в Европейския парламент и срещи с европейските законодатели.

 

Университета за ДМР отговаря на една от ключовите препоръки от Плана за действие за дребномащабния риболов в Средиземно море и в Черно море (RPOA-SSF), приет от 18 страни от Средиземноморския и Черноморския регион, както и от Европейския съюз през 2018 г. с цел насърчаване на изграждането на капацитет за развитие в ДМР.

 

Програма на курсовете на университета за ДМР вижте тук.

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук