Откриха мъртви сомове в русенско езеро

Откриха мъртви сомове в русенско езеро
Жители на русенското село Щръклево се натъкнаха на мъртва риба в езерото, което се намира в района.

Замърсяване на водоема или бракониерство е причина за измирането на рибата проверяват служители на регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури, предаде БНТ.

Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката по брега на езерото. Открили ги местни рибари.

Предполагат, че рибата е мъртва заради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма. Управителят на свинекомплекса обаче отрича да има нещо общо.

„Моята свинеферма няма как да замърси езерото поради простата причина, че събираме торовата маса в торови хранилища и от там се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите“, коментира Ангел Маринов – управител на свинефермата.

Водоемът се използва за любителски риболов. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са пострадали. Хора от Щръклево не изключват намесата на бракониери.

efekt-2.com

„Разправят, че са я гърмели. Не е от замърсяване. Езерото е много чисто, ей къде е рибката. Свинарникът е ей там чак, горе на върха, и някой път по пътя се стича мръсна вода, не стига до езерото“, каза Пенчо Георгиев.

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури казаха, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

„Тези уреди, някои от тях имат селекция и за сом, но пак казвам, че е малко вероятно. Може да е от външно замърсяване, има наблизо животновъдни обекти, от торни ями“, каза Михаил Михайлов – директор на „Рибарство и контрол – Централен Дунав“- ИАРА.

След проверката от регионалната екоинспекция твърдят, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 метра.

В близост няма промишлени обекти. Все още не е установено и чия собственост е водоемът. / bulpress.bg

Вижте повече на Ribari Net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук