Отмиване на стръвта

Отмиване на стръвта

Отмиване на стръвта /washed out/

Защо, кога и как се прилага отмиване на стръвта .

Колко често след като си отидете от язовира са ви казвали приятели, че на следващия ден на петното ви е било пълно с риба, а за 48 часовия ви излет сте хващали само последната вечер?

Ако случая и при вас е такъв и сте изкарали първите 24 часа без ”тирлит”,  без индикация на сигнализаторите ви, а имате време само за кратки сесии, то вие може да си останете без риба.

Washed-Out01

Ако това е познат сценарии то може би на язовира на който ловите има прекалено голяма преса и шараните за започнали да се хранят прекалено предпазливо, като избягват пресните топчета, които са били във водата за по-малко от 24 часа.

efekt-2.com

През тези 24 часа във водата цвета на топчетата избледнява, те се подуват леко от поетата вода, плътността им се увеличава и аромата избледнява. След като се случи това шарана преценява, че тези топчета са били достатъчно дълго във водата и вече е безопасно да се храни. Има няколко начина да излъжем шарана, можем да захраним ден преди самия излет, това е възможно само ако езерото е наблизо и няма кой друг да вземе мястото ви. Другият вариант е да използваме накиснати топчета.

Този ефект можем да постигнем като просто налеем в една кофа с топчета вода от водоема 12 до 24 часа преди излета. Водата не трябва да е чешмяна поради наличието на хлор в нея, също така има и различен химически състав от езерната. Трябва да се ползват и висококачествени топчета, за да може след 24 часа все още да работят. Доволен съм да споделя, че топчетата на CC Moore имат тези качества в целия им асортимент.

Washed-Out04

От известно време насам накиснатите топчета са част от арсенала ми установих, че има няколко фактора които определят продължителността на накисването на топчетата. Това зависи от начина на презентирането им във водоема – с катапулт, спод, кобра или лодка, като според начина преценявам размера и степента на накисване на топчетата. Обикновено накисвам топчета с размер 16/18мм и нагоре, но не по–малки.

Трябва да знаете, че ако ползвате дипната стръв или такава със силни атрактанти обезсмисля захранването с накиснати топчета.  Можем да направим стръвта ни да изглежда като накиснато топче по няколко начина. Един от тях като си направим сами топчета, използвайки по малко аромати и добавим бяла боя, за да добият вида на накиснато топче. Количеството на бяла боя зависи от микса, необходими са експерименти в тази насока за да се постигне желания резултат. След като направите пастата за приготвяне на топчета, можете да ги направите обикновени потъващи, да добавите корк за плаващи, всичко зависи от ситуацията в която искате да ги ползвате.

Ако имате проблем с птиците на водоема, то този метод няма да е подходящ, освен ръчно направени топчета ползвам и накиснати стандартни топчета, както и попъпи с наличие на корк – те също работят добре, въпреки, че са накиснати – попъпите на CCMoore запазват плаваемостта си с дни.

Washed-Out02

Монтирането на накиснати топчета изисква повече внимание, тъй като те вече са по–меки. Има няколко метода за монтирането на такива топчета, които зависят от това какъв вид са и колко са накиснати. Ако ползвам Equinox които стоят малко по–твърди, то тогава ползвам „anti bore bait inserts“ на Fox, които предпазват топчето да не бъде разрязано от конеца. Ако ползвам Odyssey XXX, то тогава ползвам Fox „arma mesh“. Накиснатите топчета могат да се втвърдят също така като се оставят да изсъхнат на въздух, след което могат да се ползват като обикновени топчета или с помощта на Fox „anti bore bait inserts“.

Washed-Out03

Накиснатите топчета могат да са голямо предимство особено ако времето ни на водоема е ограничено, освен това много малко хора ползват този метод. Могат да се ползват на пресирани водоеми, тъй-като пресни топчета се поднасят постоянно на рибата и тя ги асоциира с опасност.

Също така при излети на водоеми където дъното е чакълесто и с бистра вода  и има изобилие на естествена храна, захранката която риболовците хвърлят във водоема е малка част от диетата на рибите в него. Комбинирано с ограниченото време което има мисля, че накиснатите топчета са предимство за мен.

Обикновено избягвам да ползвам накиснати топчета през пролетта, а през лятото когато вече рибата е хващана няколко пъти и е започнала да става по – предпазлива със стръвта. Също така ползвам и водата от накиснатите топчета през лятото, като преди това я оставям за няколко дни в кофата.

Washed-Out05

Горещо препоръчвам да ползвате накиснати топчета, особено ако са от гамата на CC Moore. Ако все още не сте убeдени – направете експеримент с две петна – едно с накиснати и едно с обикновени топчета и ще видите разликата. Този метод ми е помогнал да хвана много риби през годините и е особено ефективен за предпазливи риби, които биват хващани само няколко пъти в годината, също така на такава стръв хванах моя личен рекорд – 43 либри люспест шаран на водоем на който се хваща само няколко пъти в годината.

Автор: Фил Корт

Източник: carpbg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук