Проверяват по сигнал за замърсяване шуменския язовир

Проверяват по сигнал за замърсяване шуменския язовир


По заявка на РИОСВ са взети водни проби от точката на заустване на дъждовен колектор към язовир Шумен
Съвместна проверка по сигнал за замърсяване, оцветяване и силна миризма на язовир Шумен извършиха експертите от РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория (РЛ) към Изпълнителна агенция по околна среда.

При проверката на място беше установено изтичане на оцветени в бледосиньо води с неприятна миризма. По заявка на РИОСВ са взети водни проби от точката на заустване на дъждовен колектор към язовир Шумен.

По заявка на БДЧР са взети две водни проби. Първата е от повърхностните води на дере след дъждовния колектор. Втората е на около 50 м след точката на заустване от водния обект.
Пробовземането е извършено от РЛ-Шумен. Проверена е дъждовната канализация на предприятие – евентуален замърсител, както и всички обекти в района – възможни замърсители.

Степента на замърсяване на водния обект ще бъде определена след получаване на резултатите от качествения анализ на отпадъчни и повърхностни води.

Засега обаче опасността над еко разнообразиео си остава голяма. Рибари споделиха, че нивата на язовира са ниски и бракониерите се възползват от това. Шуменци си остават хората в страната с най-мръсната, но за сметка на това и най-скъпата вода!

efekt-2.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук