Пъстърви на една блесна разстояние

Пъстърви на една блесна разстояние

Пъстърви на една блесна разстояние и още нещо..

Месец май е един от любимите за пъстървовите риболовци. Сега е времето на трофейните балканки, на силните излети, когато за няколко часа можем да уловим 20 и повече риби. Пъстървата вече се е съвзела от ледените води, става изключително активна и преследва всичко, което се изпречи пред нея. Дойде моментът да извадим спинингите. Зарежете риболова на естествена стръв, той е за студените месеци! Спинингът, поне за мен, винаги е изглеждал по-интересната дисциплина – и като преживяване, и като техника, и като майсторство. Ако сте начинаещ, това е времето да посегнете към въртящите блесни.

 

Избор на примамка
За този сезон въртележките са незаменима примамка, стига да можем да направим правилния избор. Сама по себе си блесната представлява един вид съвкупност от метални парчетии, които трябва да „оживеят“ в ръцете ни по такъв начин, че да предизвикат атаката на рибата. Ето по какви критерии се прави изборът на блесна, поне в моя случай:

Цвят: на пазара имаме най-различни по цвят въртящи блесни, които в общия случай се делят на сребърни, жълти, медни, черни, както и такива в други окраски. Има такива с кафеникаво листо на точки като балканката или в цветовете на американската пъстърва. Стандартно правило няма, но практиката е утвърдила принципа „в бистра вода – тъмна блесна, в мътна вода – светла примамка“. Тоест – когато водата е прозрачна, по-добре да заложим на блесна в жълтеникави, медни или по-тъмни цветове. И обратното – в по-размътена река добре работят белите примамки, както и тези в черен цвят, тъй като контрастират с цвета на водата. Но това са съвсем общи положения. Единствено пробите на самото място могат да покажат коя блесна е най-подходяща, тъй като често пъти има изключение от правилото.

Размер: По класификацията на Mepps, която е възприета и от повечето други производители, блесните се делят от номерация 00 до размер 3, 4 и нагоре. В общия случай пъстърва се лови с номер 0 в най-малките потоци до 3 и дори 4 в големите реки. Най-често използвани са тези между 1 и 3 по Mepps или 2 – 6 по класификацията на Panther Martin. Важното е така да подберем блесната, че да бъде резистентна на силата на течението и нивото на реката. В малките реки няма начин как да ловим с блесна, по-голяма от №2, тъй като ще закачаме дъното и ще вдигаме излишна олелия с вибрациите на по-едрите примамки. И обратно – в големите реки със силно течение дори блесната №2 ще бъде отнасяна, без да можем да й придадем нужната игра. Затова не бива да се колебаем да поставим дори №4 в най-буйните води на големите реки. Именно там излизат трофейните пъстърви, а те най-често си падат по големите примамки.

efekt-2.com

Конструкция: по този фактор имаме доста разновидности, като се почне от вида на лопатката. Mepps например е утвърдил моделите Aglia, Comet и Aglia Long. Първите са с по-широка лопатка, която се върти при по-голям ъгъл спрямо оста. Aglia е подходяща за по-спокойните и дебели води. Comet е с по-малка ширина на листото, тя е стандартна блесна за риболов във всякакви ситуации. Aglia Long има лопатка, подобна на върбово листо. Това е примамка за бързи води, тъй като върти под много малък ъгъл спрямо оста и има по-добре хидродинамика. Другият важен вид са блесните XD, чиято лопатка е нанизана направо на оста. Засега най-добрият им модел, предлаган у нас, е този на Panther Martin, който се е утвърдил като много ловящ. Тези блесни са с лопатка от масивна ламарина и тежко тяло. Много са подходящи за риболов на пъстърва в средните и големите реки, тъй като заради специфичната си конструкция газят близо до дъното, където са и пъстървите.

 

Водене и презентация
Сама по себе си блесната няма да хване риба, ако не й се придават най-адекватните движения. При речния риболов на пъстърва най-важното е да направим оценка на ситуацията и мястото – къде може да е балканката, къде трябва да заметнем и как да водим блесната.

По течението: В повечето случаи се лови с придвижване срещу течението, за да изненадаме пъстървата в гръб или странично, без да й влизаме в зрителното поле. Това налага да се лови със замятане срещу течението и водене по него, или с ветрилообразно облавяне на участъка. В първия случай се налага да водим блесната с много бърза скорост, по-висока от тази на самото течение, за да може да се завърти лопатката. Доста начинаещи колеги се притесняват от неестествено бързото препускане на примамката. Няма проблем! Пъстървата вече е озверяла и напада яростно и светкавично. Много е важно обаче да сме добре прикрити, понеже в този случай рибата подгонва и се обръща към нас. Ако стърчим и ни забележи, ще се откаже от атаката.

Към другия бряг: Ако ловим със замятане в посока към отсрещния бряг и ветрилообразно облавяне на мястото, примамката се движи по-бавно. Във всички случаи трябва да се стремим да бъде близо до дъното и да не разчитаме, че пъстървата ще се вдигне нагоре, за да кълве. Помнете – ние търсим рибата, а не тя нас!

Срещу течението: В доста случаи се налага да ловим и с подаване на блесната по течението и водене срещу него. Трябва да бъдем добре прикрити, тъй като в този случай попадаме в зрителното поле на пъстървата. Ако водата е силна и бърза, ще трябва да подберем примамка, която да гази долу и да не се издига нагоре под напора на течението. За тази ситуация най-подходящи са XD-блесните, тъй като самата им конструкция предполага по-дълбоко газене. Добра работа могат да ни свършат и моделите от типа Aglia Long, те оказват най-малко съпротивление на водата и съответно течението не може да ги издигне толкова лесно нагореОт другата страна на линията
Философията на спининговия риболов се състои в това да се научим да усещаме какво се случва от другата страна на линията. При риболова с въртящи блесни това усещане се получава най-лесно, тъй като вибрациите на примамката се предават по влакното на въдицата и оттам риболовецът усеща има ли въртене на блесната, колко интензивно е, какви вибрации се получават и т.н. Ако не усещаме отчетливо и ясно въртенето на блесната, най-вероятно примамката не работи както трябва и е нуждо да я сменим с друга. Много важно е блесната да се завърти още в момента на падането си във водата, когато е попаднала в зрителното поле на хищника. Така той я вижда веднага и разполага с повече време да вземе решение за атака. Това важи особено за местата с дълбочина до 1 метър, каквито са масовите пъстървови участъци. Това означава, че трябва да бъдем нащрек при замятането, и още с цопването на примамката във водата да почнем да обираме линията. Лесно е за научаване, стига да бъдем упорити и да искаме да се научим как се ловят пъстърви.
Автор: Станил Йотов

Източник: ribibg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук