Пъстър толстолоб

Пъстър толстолоб – Пъстрият толстолоб (Aristhichthys nobilis) е сладководна, риба от групата на внесените и аклиматизирани в България „растителноядни риби“ от семейство Шаранови.

Родината на Пъстрият толстолоб е Далечния изток. Поради способността си да се приспособява през последните години бързо се разпространи и се наложи като важен обект на изкуственото риборазвъждане.

За нашите климатични условия е перспективен вид риба за съвместното отглеждане в шарановите интензивни стопанства. Отглежда се заедно с шаран и бял амур. Половата му зрялост е в зависимост от климатичните условия и наличната през различните възрасти естествена храна. При нашите условия женските узряват полово на 4—5 години, а мъжките — обикновено една година по-рано. Развива се много по-бързо от белия толстолоб и достига маса 30 кг. Наред с фитопланктона употребява за храна и значителни количества зоопланктон. На едногодишна възраст съотношението между фитопланктона и зоопланктона в храната му е 1:1, но с възрастта делът на зоопланктона се увеличава.

При трилетния толстолоб това съотношение е 1:2. В интензивните шаранови стопанства при уплътнени посадки расте бързо, като усвоява храната, която шаранът не може да оползотвори, с което рибопродуктивността на басейните нараства.

efekt-2.com

Източник: dryanovo.net

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук