Распер

Распер

Да се срещнеш с дивото – Распер
Водата експлодира при всяко кълване: расперите са черешката на тортата за всеки риболовец!
Расперите са изключителни, те са красиви, силни и горди хищници. Най-добрият, изпълнен с адреналин, момент е когато атакуват на повърхността на водата. На всеки запален риболовец би му настръхнала кожата. Расперът се счита за класически летен хищник, но трябва ли всеки път да чакаме малкото топли месеци и да пропиляваме останалата част от годината? Аз реших да се пробвам с риболова на тази прекрасна риба още в началото на годината и продължих до края на есента. През зимните месеци наистина настъпва застой. Така открих нови страни в риболова на распери и изработих моя план за распери.

В началото на годината
За мен стартовия сигнал вече винаги дава в началото на годината, когато водата започва да се затопля. Обаче си трябва и малко късмет, да се уцели точния момент, в който расперите се насочват от дълбините към плитките участъци в търсене на новоизлюпени малки рибки. Къде се крият през зимата и какво ядат, досега все още нямам отговор. Вероятно снижават обмяната на веществата си, приемат малко храна и стоят близо до дъното. Защо ли? Защото всички хванати от мен „ранни“ распери, бяха много слаби и понякога покрити с паразити. Най-добрите места за „ранен“ риболов се намират при преходите от плитка към дълбока вода. През това време на годината сребристите хищници се отправят на лов в плитчините.

Гладът им е достатъчна гаранция за първите успехи в риболова. Трябва само да нагазим с гащеризон в пясъчните наноси, за да сме близо до тях. Песъчливите плитчини са като магнит за расперите. Там водата се затопля по-бързо и малките рибки с удоволствие поемат тази посока. Понякога расперите обкръжават плитчините, навлизат бързо и атакуват плячката си, след което отново се оттеглят в дълбочините. Особено впечатляващо е, че са се научили да се възползват от преминаващите лодки и по-големи плавателни съдове. Образувалите се вълни от гребния винт засмукват рибките и ги запращат в по-дълбоките води, където стават лесна плячка за расперите. Трябва да внимавате, ако обикаляте плитчините с гащеризон. Същите вълни могат да засмучат и вас, освен това понякога в пясъка има дълбоки дупки. Относно сигурността аз правя така: първо започвам да ловя на сигурно от брега, като постепенно навлизам навътре по пясъците.

Примамките
Въпросът с примамките е от особено значение. В девет от десет случая посягам към поперите с вградена тракаща система. Ако расперите са в настроение, тези примамки обещават безкраен екшън. Понякога са така настървени, че след откачане веднага друг се хваща на примамката. Никога няма да забравя една прекрасна лятна ранна сутрин, когато расперите ме почнаха още от брега. С всяко хвърляне на попера идваха нови и нови кълванета. Най-големите риби бяха между 75 и 80 см – феноменално!

Сега идват и лошите новини. На другия ден се върнах на същото място, но рибите бяха като омагьосани. Игнорираха всеки попер и всички други примамки, които им предложих. От моите дългогодишни наблюдения научих следното – има дни, когато водата просто ври, но има и такива, в които расперите подминават всяка примамка. Ако искам да бъда много бърз, посягам към пилкери между 15 и 20 г. Понякога ги дърпам с такава скорост, че те подскачат по водата! Разбира се добра работа вършат и нормалните воблери с лопатка, но те трябва да бъдат водени много бързо и в близост до повърхността на водата. Опитът ми досега е показал, че най-подходящите цветове са оранжевия, синьо-сивия и черно-белия.

efekt-2.com

С какво да замятаме
При избора на въдица важи правилото: не прекалено тежко! Спинингова пръчка с дължина 2,70 метра и акция до 25 грама е идеална. За макарата е важно да е бърза, така че примамката наистина да бъде теглена с „превишена скорост“. При влакното нещата стоят по следния начин: или ще получите еластичността на монофилното влакно, за да можете да опонирате на напъна на рибите по-добре, или ще се възползвате от тънкото и неразтегателно плетено влакно, чрез което ще усетите всяко кълване и можете да замятате по-надалеч. Въпрос на избор. Аз използвам тънко плетено влакно с повод от флуорокарбон. Остана само да изясним кое време на деня е най-подходящо за риболов на распери. Успехът винаги ме е застигал рабо сутрин, когато дори самата вода не се пробудила от слънчевите лъчи. Вечерните часове до здрач също са били успешни, но не толкова колкото сутрините.

Източник: ribarnik.com
Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук