Река Поройна замириса и пак се оцвети в кафяво

Река Поройна замириса и пак се оцвети в кафяво


Сигнал, получен от 112, за оцветяване на водите на река Поройна в участъка на моста при бензиностанция ОМВ и хипермаркет Била, провериха експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория към ИАОС, незабавно след подаването му вечерта. Това съобщават от пресцентъра на РИОСВ Шумен.

При съвместната проверка от огледа е установено оцветяване на водите в светлокафяв цвят.

Взети са две еднократни проби от повърхностните води на реката на моста при ОМВ и на моста при Оборище след закрит участък. Те са по заявка на БДЧР. Взета е и една еднократна проба от отпадъчни води от колектор за дъждовни води, зауствани към водния обект по заявка на РИОСВ.

Установеното моментно състояние на активна реакция от взетите водни проби по заявка на БДЧР от моста при ОМВ е над нормите за активна реакция на повърхностни води – реки и дерета. Експертите са констатирали специфична миризма на отпадъчни води.

След получаване на резултатите ще бъде извършен анализ на възможен източник на замърсяването, който към момента не е установен.

efekt-2.com

От екоинспекцията припомнят, че в началото на февруари експертите извършиха съвместна проверка по сигнал за същия воден обект, при която беше установено биогенно замърсяване, без установен източник.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук