Риболова и вятъра

Вятърът е един от основните фактори при риболов. Той влияе на избора ни на място и на това какъв ще е резултата от нашия риболов.

Ето как вижда нещата Dr. Gaffer от anglersnet..

“Когато вятърът духа, водата от повърхностния слой се “удря” в брега “потъва” и се връща в обратната посока. Имайки това в предвид, очаква се зимата шараните да бъдат “на края” на топлия вятър и “зад” студения вятър. Това е така, защото през зимата шараните предпочитат да са в по-топлата вода и би трябвало да са от към гърба на вятъра, а не на края на вятъра, където водата е изстудена от духането на вятъра.

През топлите летни месеци шараните е вероятно да са “на края” (на някой бряг, към който вятъра духа), независимо дали вятъра е топъл или студен. Това е защото през лятото всяко смущение, което водата прави срещу брега би обогатило водата с кислород. Също така всички хранителни частици, които са на повърхността като мъртви насекоми и т.н. ще бъдат избутвани към брега, ще потъват и ще могат да бъдат изядени от шараните.

efekt-2.com

Проблемите идват с промените в посоката на вятъра и температурите. На някои води шараните са склонни да се преместят с посоката на вятъра, а на други – тъкмо обратното – да стоят така с дни преди да се преместят.

Постоянният мониторинг на улова, преиграването на риби, посоката на вятъра и температурата ще ви дадът точните отговори за дадения водоем, но следвайки главните правила описани по-горе биха ви донесли повече шарани в кепа.

Успех ”

Gaffer

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук