Риболовът на пъстърва – най-голямата магия на мухарския риболов

Върхът в мухарския риболов, определено е пъстървата.  Уловът на пъстърва с муха е доста по-специфичен от този на кефала например. В естествените си местообитания шарените хубавици се хранят с определени насекоми в определия период от годината. Нужно е да познаваме условията на реката или водоема,на който сме решили да опитаме – в това число и мухите, които летят, които се люпят и които падат на водната повърхност и всъщност представляват храната на пъстървата в даден сезон,месец и дори ден от годината.

Едно от основните неща,с които трябва да се съобразим в дадения момент,е не само подходящия избор на муха,била тя майска,ручейник,каменарка и т.н.,но и големината, цветът на тялото,цветът на крилата, силуета, та дори в определи случаи и броя на опашките,крачетата и т.н. на насекомото.Често точно заради това,особено когато сме на непозната река,разбираме,че въпреки пълната си с имитации на мухи кутия,нямаме подходящата по размер или цвят муха.

Риболовът на пъстърва е може би най-голямата магия на мухарския риболов.Най вече и заради факта, че пъстървовите реки обикновено са дивни планински потоци,уникални със своята красота и чар. Неща,които всеки уважаващ себе си мухар,а и всеки рибар и дори всеки човек,трябва да почита и пази.

Източник: pachoflyfishing.wordpress.com

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук