Риболов – значението на нивото на водата

Изненадващата промяна на нивото на водата в реката почти винаги се явява сигнал за опасност за рибата. Това е своеобразен звън, напомняне, че някъде нещо се случва и трябва да се извърши съответно действие. Рибите не планират своите действия и веднага реагират на промяната щом като възникне, затова можем напълно да проследим какво влияние оказва изменението на нивото на водата при кълването на улова. Събраните информация позволяват да си послужим с прецизни образци за връзката между нивото на водата и поведението на рибата.

По това време водата се държи на сравнително стабилно и непрестанно ниво. Колкото е по-малък водоемът, толкова стъпалото на водата в него e съвършено еднакво за по-дълъг отрязък от време. Достатъчно е дъждът да секне или, напротив, да вали в течение на повече от 10 дни, и равнището се изменя видимо. Но, съдейки по практиката, точно рибата в малките водоеми достатъчно безболезнено откликва на незабележимите промени на нивото: тя е привикнала с тях.

Ако в малка река или малко изкуствено езерце равнището на водата се намали с няколко сантиметра, обикновено това не оказва влияние на кълването. А в голяма река спадането на равнището със същите тези сантиметри може да доведе до изцяло прекратяване на кълването. Това значи, че степента на реакция при рибата по-точно би било да се съотнесе не толкова с равнището на водата, а по-скоро с изменението на обема й.

Източник: carp.sukicarp.com

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук