Риболов на блесна клатушка

Риболовът на блесна клатушка е следния: с помощта на прът и макара се замята блесната на определено място, после обирайки влакното с макарата, и се предава постъпателно движение. При това блесната играе, наподобяваща движението на болна рибка. Рибата, съблазнена или раздразнена от играта на блесната, я напада и попада на тройката.

Необходимо е да се научим да замятаме. За тази цел влакното се хваща с показалеца на дясната ръка, така че да чувстваме тежестта на блесната. С лявата ръка отваряме бигела на макарата. Замятаме силно с пръта и отпущаме влакното от пръста си. Държим пръта в това положение докато блесната падне във водата. Щом това стане, с лявата ръка завъртаме ръчката на макарата, бигелът автоматически се затваря и макарата започва да обира влакното. В зависимост от условията на риболова, въртим по-бързо или по-бавно ръчката на макарата. Трябва непрекъснато да усещаме съпротивлението на блесната, тогава играта и е най-добра. Продължаваме да въртим макарата докато извадим рибата. Това е цялата техника на риболов на блесна. Най-важна е практиката за да е успешен риболова.

Клатушки са блесни, който имат по-елементарно устройство от въртящата. Състои се от тяло, тройка кука и халки за закачване на куката тройка и вирбела. Изработват се от метали с по-високо собствено тегло , за да не се използва тежест при монтажа на линията. Тялото е оцветено в различни цветове. Най-често допълнителния цвят е червено. Във водата клатушките извършват неравномерни лъкатушещи и клатещи движения благодарение на извивките по тялото. Играта на блесната зависи от степента на огъване на метала.

Източник: ribolovenmagazin.bg

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук