Риболов на влачене

Риболов на влачене


Риболов на влачене на практика може да се практикува на всеки един водоем където има хищни риби. Този вид риболов набира все по-голяма популярност в България. Риболовът на влачене практически може да се практикува навсякъде, където има хищници, но не с него навсякъде има еднакъв успех. Има си дашни водоеми, такива, които от време на време пускат риба, и огромно количество гьолове, на които уловът и на един едър хищник си е събитие.

В Русия например по река Волга, а и по други големи реки тролингът дава много добри резултати, докато по река Дунав уловът на влачене на какъвто и да било хищник е уникално събитие… Въпреки че в реката има огромно разнообразие на хищници, те не обръщат почти никакво внимание на влачените от лодка воблери. Уловът на хищници от брега на изкуствени примамки е несравнимо по-резултатен от този с лодка. Защо това е така, не е съвсем ясно. Теориите са много, но нито една не е достатъчно правдоподобна. Може би все още не е намерен правилният начин на облавяне на рибните участъци. От многото пробвали мераклии само малцина са улавяли риба по този начин и то на точно определени места, на които дебнат хищниците. Например на около 2 метра от брега, но само около дивите острови. Около нашия бряг рибите са наплашени и не кълват току така. Ловят се распери и по-рядко бели риби. По света скъсват щуките на влачене, но у нас те така просто не се ловят.

За радост обаче по язовирите рибите си кълват на влачене просто отлично. Най-търсени и съответно ловени са белите риби, след тях се нареждат костурите, кефалите и сомовете. По морето на влачене се ловят и паламуди и лефери, но това се случва само късната есен за не повече от месец и то не всяка година.

Десетина дни след стопяването на ледовете белите риби, подтиквани от нагона се отправят към плитките разливи на устията на язовирите. Още в края на март първите мераклии вкарват лодките във водата в търсене на белия хищник. Тогава обаче рибите все още са доста мудни и се ловят по-добре на отвесен риболов със силиконови примамки. През април водата осезаемо се затопля и рибите започват стръвно да гонят рибките в плиткажите. Тогава реално започва и риболовът на влачене.

До пролетната забрана обикновено остават 2-3 седмици и тогава резултатите на язовири като “Тракиец”, “Кърджали” и “Ивайловград” са доста прилични. Обикновено се лъжат по 5-10 добри бели риби основно на плиткогазещи шад рапове 6-8 см с пречупена човка. Не рядко рибите са в участъци, дълбоки едва 2-3 м и няма как да се използват по-дълбоки воблери. По време на забраната може да се влачи на някоя и друга баластриера, оставена свободна за риболов. Там уловът на повече от една риба си е успех.

efekt-2.com

Изключение прави баластриерата Чепинци край София, където се ловят доста прилични бели риби, че дори удря и по някоя щука. След забраната възможностите за риболов вече са огромни. Най-предпочитаните язовири за тролинг са “Жребчево”, “Ивайловград”, “Цонево”, “Искър”, “Копринка” и “Студен кладенец”. В последните две- три години има сериозен бум на бялата риба на язовир “Къджали”. Там до скоро риболовът на влачене не носеше никакви резултати, но от година насам язовирът се отчита с доста, при това едри бели риби. В момента това е може би най-дашният язовир. Ако гоните пъстърва, най-дашният язовир си остава “Доспат”, а за едрите костури абсолютен лидер е язовир “Пясъчник”.
Автор Калоян Белополски
Източник: ribibg.com

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук