Риболов на Платика

Риболов на Платика


Платика всичко за нея.
Платиката е риба от семейство шаранови. Главата и е малка, силно странично сплескано тяло с характерна висока гърбица, която с лека извивка започва след главата. Аналният плавник е продълговат като кил и около него няма люспи. На дължина достига да 60 см и тегло около 5–6 кг. Перките са сиво-черни на цвят и дори в брачния период си остават такива. Тялото е широко и приплеснато отстрани. Цветът на рибите варира с възрастта или заради характера на водата, която обитават. Малките платики до втората си година не са с така изразена гърбица. Цветът им е сребрист. С възрастта рибата расте във височина, която достига до една трета спрямо общата дължина на тялото. Цветът и също търпи изменение, като гърбът става тъмно кафяв до тъмно сивкав, а странично рибата започва да придобива все по-отчетлив бронзов оттенък. Устата е малка, полудолна, но е способна да се разпъва напред.

Тя е типична стадна риба, която живее в придънния слой на водата, който рядко напуска. Среща се в Дунав и долното течение на вливащите се в него реки, но е изкуствено разселена и в много вътрешни водоеми. Платиката е топлолюбива и отлично се развива в топлите водоеми. В реките тя се държи около шаварите, граничещи с дълбоки заливи и ями с обръщане на течението. Предпочита глинестите и леко тинестите дъна. По-рядко можем да я открием в район с пясъчно дъно. Храни се с дънни организми, които извлича, като засмуква тиня и я предъвква. Обича и червеи, личинки, пиявички и някои видове мекотели. Платиката расте бавно до втората си година. След това ускорява темпа на растеж и трупане на тегло. Достига до 15–20-годишна възраст.

Захранката е задължителна. За предпочитане са готовите от магазините. Овлажнява, примесва се и се пресява. Добавят се бели червеи, след това се правят топки, които се мятат в избраната за риболов. Платиката е много внимателна, плашлива и предпазлива риба, която се плаши лесно от всеки по-силен шум или плясък.

При тихи и прозрачни води можем да забележим и леко размътване в зоната на обитаване и излизат мехурчета. Лови се както на плувка, така и на дъно с малки кукички и пружина. На някои от кукичките се слага малко топче стиропор. За стръв се използват бели, торни червеи, варено жито и някои дънни мекотели. Месото и е бяло и нежно. Консумира се предимно пържена. По големите платики стават за печене и плакии. Няма ценни вкусови качества. Минимално допустимите размери за улов на платика (Abramis brama) са 20 см.
А как само хубаво поема платиката как само хубаво кълве . Риболов на Платика е удоволствие за което всеки рибар ще Ви каже че е голям кеф.
Източник: ribitebg.free.bg

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук