Риболов на плуващ фидер

Риболов на плуващ фидер вижте повече тук.

За пръв път засякох Енди Финдлай да лови на плаващ фидер през май тази година . Това беше един от онези редки дни, в които реших да не ходя на риболов (Пак казвам, че това се случва рядко!) , но не можах да се сдържа да не хвърля едно око на рибарника на Dynamite Baits – Makins Fishery , за да разбера как вървят нещата при новия собственик. Докато се мотаех около Фаза Едно, видях няколко топ риболовци да се състезават на езерата Две и Четири. Един от тях беше Енди и макар и да не ми се искаше да се приближавам много и да му преча, видях, че доста добре лови на фидер – е, не е кой знае каква изненада, помислих си!

Скоро разбрах обаче, че нещо не беше съвсем така. Той ловеше в открити води на езеро 4, едно от най-дълбоките езера в комплекса, при това доста далече от въжетата, които разделяха езерото на две, но всеки път когато фидерът удряше водата, виждах доста голям облак захранка. Явно когато стигнеше дъното, във фидера нямаше да остане кой знае колко стръв? Тогава ми стана ясно, че фидерът дори и не стига до дъното – той беше плаващ! От мястото, на което бях застанал, буквално виждах фидерът да плава по повърхността. По-късно Енди ми каза, че този, който ловял до него, дори и не схванал това!

Фин успя да се класира в този мач, а няколко месеца по-късно същата тактика продължава да нанася поражения. В деня преди да се срещна с него за тази статия, той беше спечелил друг мач на Makins със 17 шарана от около 45кг – като всяка една от тези риби беше „жертва” на плаващия фидер.  Това беше моето оправдание за това да разгледам по-отблизо тази техника за вас, читатели на Мач Фишинг. Сега си ти на ход, Фин…

 

Трябва да започна с това, че плаващият фидер не е съвсем нов метод , но е нещо което едва ли всеки ще успее да овладее. Аз например, си играя с тая техника от години и през цялото това време съм правил всякакви експерименти и настройки. Тази година май най-накрая я схванах и постигнатите добри резултати, особено тук, на Мейкинс, има доказателство за това.

efekt-2.com

Ако пред мен имаше плитка вода, стандартният фидер или Методът фидер щяха да са предпочетеният от мен избор. Плаващият фидер е в силата си в дълбоки, открити води.  Той е в силата си през пролетта и лятото, когато рибата вече не предпочита да се придържа към дъното. Единствената друга алтернатива е пелет ваглерът, но признавам, че плаващият фидер е по-добрият вариант, но в подходящите ръце!

Донякъде прилича на подхода с baggin’ waggler , но се използва по-малко храна и предизвиква по-малко смут при удара в повърхността.

Вчера, например, започнах на Метода фидер, но както и очаквах, водата беше прекалено дълбока и след пет замятания така и не клъвна. Можех да видя доста риба, която плаваше до повърхността, така че просто захванах с клипса с монтажа с плаващ фидер и заметнах. Моментално закачих шаран, както и още четири при следващите пет замятания! От тук нататък повече не погледнах назад и завърших с мача с 40кг!

Предполагам, че прилича на подхода с baggin’ waggler (ваглер, пренасящ жива стръв и подхранка), но използва по-малко храна и предизвиква по-малко смут при удара в повърхността. Шаранът свързва удара в повърхността с храна, но най-често не би последвал храната на дъното, за да намери куката. В много случаи съм виждал водовъртежи след падането на фидера във водата , но не и да кълве. Аз си мисля, че рибите вече са свикнали с това и търсят частичките, пръснали се след удара на фидера във водата. Решението е в това да се премине на плаващ фидер, който е невероятно добра форма, дори и заради това, че рибите не са го виждали преди.

Трябва да добавя, че наистина харесвам този метод – той е направен за риболовци като мен!

Повечето от моите плаващи фидери са направени от срязани фидер-клетки като тези на Preston Innovations – Dutch Master Bullet Feeders. Всичко, което правя е да махна всякакво излишно тегло и да вградя секция плътна пяна в основата. Това е материал, който се използва от керемидарите – подобен на полистирола гъбест материал, който може да се рони. Закрепвам го на място с Araldite и прокарвам дебело телено стебло през средата, а отгоре захващам с допълнителна тел.

Предпочитам плосък връх фидер защото не се влияе толкова от вятъра. Освен това го подкастрям, за да може да стои възможно най-ниско във водата, пак по същата причина. Нося по два различни размера фидери, така че да мога да променям количеството стръв. Фидерите се фиксират към монтажа с помощта на стандартен вирбел, подобен на адаптер за ваглер.

Харесва ми да следя по фидера дали кълве и затова ги оставям бели на цвят или ги боядисвам черни, в зависимост от отраженията на повърхността. Боядисвайки ги черни, ги правя по-малко подозрителни, така че другите риболовци не знаят с какво точно ловя! Аз насочвам пръта към фидера, все едно ловя на ваглер и подсичам, все едно е изчезнал. Не винаги е нужна подсечка, защото рибата почти винаги се закача сама.

 

Захранка

Аз използвам моята смес за дънна захранка  Fin Perfect Mix 1, тъй като тя съдържа голяма пропорция от натрошени експандер пелети, които помагат за това сместа да е лека и пухкава. Другата най-важна съставка са триците. Купувам ги на едро от търговец на храни за животни , но можете да си купите и малки разфасовки от супермаркетите, където се продават като зърнени закуски. Важно е да се убедите, че са сурови и необработени, което помага да се пръснат от фидера. Едва ли искате да се слепят.

Аз използвам 50/50 трици и Mix 1 и добавям доста вода, докато стане на рядка каша. Смесва се буквално за минутки на брега; колкото е по-активна сместа, толкова по-добре. Освен това не ви трябват големи количества – 1 торбичка Mix 1 и подобно количество трици лесно ще ви стигне за пет часа.

Монтаж

 

  1. Смесете дънна захранка Sonibaits Perfect Mix 1 50/50 с едри трици
  2. Триците попиват доста влага, така че добавяйте вода, докато сместа стане на каша
  3. Винаги мийте пръстите си преди да напълните фидера
  4. При удара във водата сместа ще експлодира извън фидера

 

Доста съм експериментирал със стръвта на куката и смятам, че засега Sonubaits 8mm Oily Floaters са най-добрите. Това са специални добре плаващи пелети, но вие можете да ги накарате да потъват още по-бавно, като ги напомпате с помпа за пелети. Щом ги напомпам, ги оставям в тавичка с вода на страничната табла. За да ги закача на куката, използвам тумбестия, а не плоския край, защото така издържат по-дълго без да се разцепят. Ако пелетата е овална, прокарвам куката през най-широката част – по същата причина.

При монтаж на косъм, гледам да ги закрепвам възможно най-близо до стъблото на куката, което изглежда води до повече закачена риба; ако пропускате кълване, често това е защото косъмът е прекалено дълъг. Сигурен съм, че бавно потъващата стръв ви дава повече кълване.

 

Къде да ловите

Отстрани може и да изглежда като метод, с който да пробвате където ви падне, но аз мисля, че трябва да се използват същите принципи за добър риболов на фидер – като под това разбирам точно замятане. Ако можете да хвърляте храната на точно определено място при всяко замятане,  това ще ви докара повече кълванета, защото рибата ще остане на място, където има концентрирана повече храна. Аз обикновено си намирам удобно разстояние – днес ловя на две трети от най-късото разстояние до разделителните въжета насреща, като използвам и клипса, за по-голяма точност. Едва ли ще ви се иска да измъкнете куката от хранителното петно, така че когато падне във водата, повече не я мърдайте. Аз никога не оставям фидера за прекалено дълго време. Многократното замятане е важно за поддържане на хранителното петно.

Когато рибите не се хранят много добре, може да проработи  по- ‘нетрадиционен’ подход – тогава аз от време на време просто замятам някъде другаде, особено когато видя, че там минава риба. Това помага също и за да се остави основният участък да почива.

 

Условия

Топлите и тихи дни са най-добрите условия, но най-важното е да има благоприятен вятър. Няма кой знае какво по-различно от пелет-ваглера , защото като при ваглера ще се борите със силния страничен вятър. При плаващия фидер това е още по-важно, тъй като всеки корем на линията лесно отклонява фидера от курса.

До днес не бях ловил с този метод в дъждовен ден. Започнахме при доста тихо и спокойно време, което бързо премина в гръмотевична  буря и на няколко пъти се изля голям дъжд!

Докато валеше не съм вадил много риби, макар и на няколко пъти да попадах на хубави шарани!

 

Ползи от плаващия фидер

• Перфектен метод когато рибата е над дъното

• Работи като фидер, но плува!

• Има визуален индикатор, който да гледате

•  Сигнализира на рибите за храна

• Лови извън обхвата на щеката

• Не ви трябва много стръв

•Добра алтернатива на пелет ваглера

• Обикновено рибата се закача сама

• Подлудява рибите, които са го виждали преди.

Ние от Ribari.net Ви напомняме, че е добре да третирате рибите с антибиотик преди да ги пуснете на свобода.

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук