Риболов на сом

Риболовът на сом като цяло в 90% от случаите е свързан с риболов на естествена стръв, независимо дали това става с помощта на кльонк, тапи или други приспособления. Малцина са още тези, които са хванали приличен сом на воблер, туистер или блесна, и това едва ли не е станало почти случайно. Причината не се крие в никакъв случай в това, че са малко желаещите да го направят, напротив, в последните години те стават все повече и повече. Според западните експерти основното правило при риболов на сом с изкуствена стръв гласи следното: “Изпипване и до най-дребния детайл, в това число, естествено, влизат куките и халките и перфектно боравене с нея.“

В зависимост от това къде е моментното местонахождение на хищника във водоема в зависимост от специфичните особености в него и естествено годишният сезон, се подбира точно определен модел изкуствена примамка и метод на риболов с нея. Става въпрос за това дали ще се практикува от брега, или от лодка, като по принцип вторият тип се изтъква като доста no-резултатен. Тежки клатушка, леки клатушка, плаващи, потъващи воблери и силиконови рибки и туистери са може би най-актуалните приспособления, продукт на човешката мисъл за риболов на най-едрия сладководен хищник в Европа и Азия. Ще ги разгледаме поотделно и за финал ще обърнем внимание на някои детайли от първостепенно значение. И така:

ТЕЖКИ КЛАТУШКИ

Сомът не обича да хаби много енергия по време на лов и обикновено или много внимателно се промъква до плячката и внезапно я атакува, или напада от засада. Слабото му зрение не позволява точното фиксиране от голямо разстояние и той разчита основно на силно развитите си сензорни клетки по главата и тялото. Тези етиологични (поведенчески) навици са от много голямо значение за успешния риболов на тази риба и в този контекст клатушката се е утвърдила пред въртящата се блесна. Мощните, бавни и тромави вибрации, създавани при съвсем бавно придърпване на първата е доста по-актуална за сома, отколкото бързо честотните, еднообразните и сравнително бързо движещи се, създавани от втората. Това естествено не изключва възможността да хванем този хищник на въртележка, но в повечето случаи това са дребни екземпляри, на които тя е минала точно пред мустаците. Едрите екземпляри са доста по-капризни и тромави и атакуват само при 100% гаранции за успех на някоя апетитна хапка.

efekt-2.com

Клатушката може да се води съвсем бавно и с различна интензивност буквално над самото дъно, където сомът лежи и тромавата полу подвижна жертва винаги провокира неговия интерес по време на лов. Тежките модели с перфектна изработка и владеене са може би най-резултатните изкуствени примамки за този вид.

Източник: kak-da.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук