Риболов с муха и шнур: Изкуствени мухи

Риболовът с муха и шнур се осъществява като за „стръв“ се използват така наречените изкуствени мухи.Това са имитации на различни насекоми, рибки, други водни животинки и т.н. Съществуват също и мухи атрактори, които нямат аналог в природата,но предизвикват рибите. Понятието муха в риболова с шнур е общо за всичко, което се вързва на края на риболовната линия. Муха се нарича даже и имитацията на жабка например….

Най-важното при изработването на изкуствените мухи е да успеем да наподобим максимално силуета на истинското насекомо.Това може да стане като се спазват определени пропорции,съотношение между различните му части – главичка, тяло, опашка, крачета и т.н.

Има различни видове мухи,както според това,което имитират,така и според това в кой слой на водата се използват. Общо взето изкуствените мухи се делят на сухи, мокри, нимфи и стримери.

Суха муха – това са мухи, които обикновено имитират възрастни насекоми, които са на повърхността на водата.

efekt-2.com

Въпреки, че рибата се храни основно под водата, най-емоционален е риболовът именно на сухи мухи.Най-вълнуващото е,че този риболов е 100% визуален.Виждаш рибата,“подаваш“ и мухата,виждаш реакцията на рибата и самата атака срещу мухата. Емоцията наистина е невероятна.

Сухи мухи могат да бъдат всички имитации на възрастни майски мухи,комари,ручейници и т.н. Както и повечето имитации на така наречените терестриали,т.е. сухоземни насекоми – бръмбари,домашни мухи,оси,пчели,мравки и т.н.

Мокра муха – това са мухи,с които се лови под повърхностния слой на водата.

Мокрите мухи могат да бъдат от имитация на някои видове излюпващи се и се стигне до имитацията на дори умрели насекоми,носещи се по течението на реката.

Риболовът с мокри мухи е също много атрактивен,както и доста успешен.Особено при неблагоприятни условия и „трудни“ риби. Могат да се вързват по няколко мокри мухи една след друга.Също много успешен и изпитан метод е когато зад имитация на бръмбар например завържем някоя мокра муха. Най-често бръмбърът при падането си на повърхността на водата привлича вниманието на рибата,а атаката е основно на мократа муха.

Има доста видове мокри мухи,но най-използваните и едни от най-ефективните са така наречените спайдъри (паяци).Те не имитират паяци.По-скоро заради начина,по който изглеждат,са наречени така.

Източник: pachoflyfishing.wordpress.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук