Сезон 2024 пред морските спасители

Сезон 2024 пред морските спасители
Медицинските лица на плажа да се придвижват с джетове, вместо с линейки, и на всеки плаж да има медицински екип с поне един лекар.

Това са част от промените в новата Наредба за водно спасяване, съобщава Нова телевизия.

Досега част от концесионерите на плажовете обезпечаваха медицинската помощ за тях, като сключват договор с линейка, която да обслужва няколко плажа.

Промените в наредбата на практика са в сила от 5 април. Експертите искат тя да бъде отложена поне с 1 година.

„Така направените в последния момент промени ще окажат влияние върху живота и здравето на посетителите”, смята Иван Георгиев, експерт по водно спасяване.

Иван Георгиев e управител на Водно спасителна служба Сателит-2017 и Директор на Институт за водна безопасност.

efekt-2.com

„Да, желателно е медицинският екип максимално бързо да стига до мястото на инцидента, но начините, по които е записано, са тревожни.

Този медицински служител ще стигне с чантата за медицинска помощ на джет или по суша, но този човек трябва да носи със себе си и апаратура.

Излиза, че трябва да придвижим скъпоструваща медицинска апаратура на високопроходима техника по плажа, било на спасителния джет. Това е опасно и за техниката, и за персонала”, отбеляза Георгиев.

По думите му в нормативните документи няма изискване за медицински или реанимационен пункт. „Тази техника ще седи върху АТВ-то или джета, а не в реанимационен пункт ли?”, попита Георгиев.

Той е притеснен и от това, че според наредбата на всяка ивица трябва да има лекар. „Няма такава възможност.

Тези хора са работещи на постоянни договори към медицинските заведения. На всеки 5 поста трябва да има медицинско лице”, обясни специалистът.

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук