Силиконова примамка, жива рибка или и двете?

Не е рядкост през пролетта или към края на есента костурът и бялата риба да се държат на дъното при по–големи дълбочини. И за това си има решение – нужна ви е лодка и изкуствена примамка, в повечето случаи силиконова. Това е доказал се метод при риболова на тези хищници, но не винаги е толкова лесно. Понякога рибите просто не се интересуват от подадените примамки и не ги докосват въобще! Има, обаче, някои техники от морския риболов, които биха ни послужили добре в тези ситуации. Може да се пробва на комбинация от две примамки. На основното влакно се прикрепя вирбел, към който завързваме два повода. Единият е по–дълъг, като на него е силиконовата примамка с глава за джиг, а на втория (по-къс) е прикрепен по–лек туистър. На каква височина ще е допълнителната примамка зависи от основния повод, или по–конкретно неговата дължина.

При този метод е добре да се подготвени с предварително направени поводи, които да използвате на водоема при нужда, като не губите ценно време във връзване и мерене. При този подход предлагаме на рибите две примамки, като едната се движи по дъното, а другата някъде по–отгоре. Това би трябвало да привлече вниманието на бялата риба и тя да атакува мигновено, дори и да не е настроена за лов. Водете примамките бавно и полека, като от време на време правите паузи. Както казахме по–рано добре е да имате лодка, като с нея можете да пробвате и да влачите чрез дадения метод.

Другото, което можете да пробвате, е да комбинирате естествена с изкуствена примамка. Добавяте парче от някоя риба към силиконовата си примамка и така получавате двойна атракция. Първо цвета на изкуствената примамка ще грабне вниманието на хищника, а освен това и миризмата на рибата няма да му остане безразлична.

Сега ще разкрием и как се построява линията. Към куката на силиконовата примамка прикрепяте повод, дълъг около 10-15 сантиметра, с малка тройна кука на него. Едната кукичка се забива в силиконовата примамка, а на другите две монтираме парчето от риба, с която най–често се храни хищника в язовира. Този метод също се използва в комбинация с лодка, като водите стръвта бавно и от време на време придърпвате. Има и други техники, като може да пробвате едновременно с клатеща и въртяща блесна, или само с една блесна, съчетаваща качествата на горните две. Има и много предложения от риболовните фирми, които предлагат много разнообразни примамки и методи за улов. С горе посочените методи се лови както при спининг риболова. Използвайте, обаче, по–здрави такъми, защото не се знае какъв трофей ще налети на примамката ви!

efekt-2.com

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук