Силиконовите примамки

В Европа и Америка от доста време риболовците са открили успеха, който носи лова на бяла риба със силиконови примамки. У нас, обаче, доскоро се залагаше само на познатото влачене на воблер от лодка. В наши дни и у нас вече стана популярно използването на силикона и той успешно се прилага в практиката. Известно е, че в размножителния си период бялата риба е особено агресивна и лесно се дразни.

Още през първите пролетни месеци, белите риби изплуват от дълбоките места и се насочват към по-плитките участъци на водоемите. Това са местата с дълбочина около 4 метра, където водата е относително по-затоплена. Именно тогава започва и размножителния им период и мъжките екземпляри започват да търсят места, където женската да изхвърли хайвера си. С това нейната роля привършва. Мъжкият е този, който пази хайвера до излюпването на малките рибки. Този процес е продължителен и отнема около месец. През тези периоди мъжките са доста агресивни и в търсенето и защитаването на избраната територия често стигат до сблъсъци помежду си.

Поради тази причини, често по рибите се наблюдават разкъсвания по перките или рани по телата. Периодите на воюващите мъжкари е особено благоприятен за риболовците, тъй като в опита си да защитят хайвера се спускат на всеки изникнал пред очите им дразнител. Така те стават лесна плячка и биват заловени от рибарите, които са били достатъчно проницателни и са открили местонахождението им. Ако мъжкият бъде заловен, това означава че цялото гнездо е обречено да загине.

Присъствието на мъжкаря е задължително за да се излюпят малките рибки. Поради тази причина е хубаво по-голямата част от уловените мъжкари да се пускат обратно във водата, за да довършат мисията си.

efekt-2.com

Тук идва и ролята на силиконовите примамки. Белите риби ги атакуват, защото виждат в тях заплаха за хайвера. При риболова със силиконови примамки има някой особености, които често се пропускат от риболовците. По това време на годината силиконът трябва да се води изключително леко и при всяко бавно движение на върха да се обира влакното. На дъното, оловната глава прави рибката да изглежда така, сякаш се храни от хайвера. Това автоматично провокира бялата риба да нападне. Понеже тя не цели да се нахрани, а само да нарани натрапника, често се получават празни удари. За да избегнете това може да приложите няколко малки хитрини. Може да закачите допълнителна тройка(номер 4), така ще увеличите с няколко пъти ефективността на стърчащата от гърба на силикона кука. За отвесиране на примамката може да сложите в опашката и стерипорно топче, което ще я повдигне. Така разгневената и бързо атакуваща бяла риба много по-лесно ще налапа цялата кука.

Съществува голямо разнообразие както за формата, така и за цветовете на силикона. Възползвайте се от това и през пролетните месеци, когато водата е мътна, изберете силиконови примамки в ярки и лесно забележими цветове. Заложете на плетеното влакно без значение в какъв цвят. То индикира на върха на пръта движенията на примамката-така лесно може да засечете всяко кълвене от страна на рибата. Все пак засичането е може би най-важният момент. Пропуснете ли го-простете се с евентуалния улов. Тъй като се лови в плиткото, закачената за вирбела оловна глава не трябва да е повече от 10 грама.

Може да избирате между стандартните и широко използвани кръгли глави или триъгълните глави, които имитират формата на рибка.
Не икономисвайте пари като купувате евтини силиконови рибки или туистери. Изберете такива от реномираните и известни с качеството си марки. Те са направени от качествен силикон, а примамката имитира естествено движение дори и при най-лекото подръпване. Избирайте и залагайте на примамки с по-голям размер, тъй като те много по-лесно се забелязват от бялата риба. Освен това по-големият размер означава и по-голяма заплаха и бялата риба атакува без да се замисля. Това са само някой полезни съвети и тактики за лова със силиконови примамки. От страни този риболов може да изглежда сравнително лесен, но успехът идва само с практиката и доброто усвояване на воденето на примамката.

Източник: carp.sukicarp.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук