Скобар

Скобар – Скобар (Chondrostoma nasus) или бойник е риба от семейство Шаранови (Cyprinidae). Скобарът е типичен речен представител. Тялото му е сребристо, издължено, слабо странично сплеснато, изцяло покрито с люспи. Населява течещите води в Европа и Средна Азия. Достига дължина до 50см. и тегло до 2кг. Масово улавяните екземпляри по нашите реки са в диапазона 300-600 грама. Риби, приближаващи килограм, вече се считат за едри.

Разспространен е в Дунав (популацията му нараства през последните години) и всички негови притоци. От южните ни реки с успех се лови в Марица и някои нейни притоци, Тунджа, Струма и Места. Поради странното разположение на устата си скобарът е принуден да се завърта настрани или направо нагоре с корема, за да приема храна. На терена на излета това се забелязва като твърде често проблясване на рибите във водата.

Скобарът е риба с твърдо установени навици и приумици. Поради това мнозина риболовци са склонни да му приписват едва ли не човешки качества като капризност, коварство и т.н. Истината е, че скобарите, изглежда, инстинктивно изпълняват някои рибешки ритуали, но с такава вдаденост и последователност, че това изглежда едва ли не като съзнателно поведение. Любимите им места често съвпадат с тези на черната мряна, поради което двете риби понякога се ловят заедно.

Източник: dryanovo.net

efekt-2.com

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук