Сложиха охрана срещу рибари в замърсената Марица

Сложиха охрана срещу рибари в замърсената Марица


Няма риск за качеството на питейната вода на пловдивчани, взети са превантивни мерки. Това заявява областният управител на Пловдив Дани Каназирева в съобщение до медиите.

По думите й, всички институции, включително и „ВиК“, са в непрекъснат контакт помежду си и се извършват проверки след замърсяването на река Марица в района на Пазарджик и Пловдив. „Взети са всички необходими мерки, включително и превантивни. Ограничено е водовземането от двете помпени станции – „Юг“ и „Север“. Непрекъснато се вземат проби“, добавя Каназирева.

Сигнал за открито голямо количество мъртва риба по поречието на река Марица в района на с. Огняново бе подаден на „зеления телефон“ на 25 януари.

Какви мерки взимат властите

Каназирева отбелязва, че остава в сила призивът към хората да преустановят улова на риба по поречието на Марица и да бъде ограничен достъпът до водата на домашни животни, докато се изясни естеството на замърсяването на реката и всички проби влязат в норма.

efekt-2.com

Общинска охрана дежури край бреговете на реката в Стамболийски и следи да не се вади мъртва риба от водата, съобщи bTV. Предупреждават се и гражданите да не купуват сладководна риба с неясен произход от магазините, тъй като не се знае какви вещества съдържа тя и дали не е потенциално опасна за здравето.

Областният управител е категорична, че нарушението е със сериозни последици. Досъдебното производство и компетентните органи ще установят със сигурност източника на замърсяването и ще обявят нарушителя, смята тя.

Бързите тестове са показали, че във водите на Марица в района на Стамболийски и Цалапица няма цианид. Открито е наличие на пестициди към Пазарджик, но не е ясно още какъв вид са и в какво количество, се посочва в съобщението.

Предстои да бъде изследвана и мъртвата риба в специализирана лаборатория в София, като резултатите ще бъдат готови през седмицата. От ИАРА е направен оглед на реката в целия Пловдивски регион, включително до Първомай, и друга мъртва риба не е открита, се допълва в съобщението.

„Няма никаква опасност за жителите на Пловдив относно питейната вода. Чисто превантивно направихме тази реакция, тъй като те са най-близко до коритото на реката. Нашите сондажи са на 80-90 м дълбочина, през два геоложки хоризонта минават, през глинести слоеве, тъй че няма никаква опасност повърхностна вода да попадне в нашите сондажи и оттам в питейната мрежа“, увери по bTV Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Кой е замърсителят

Резултатите от взетите от РИОСВ- Пазарджик водни проби са показали, че източникът на замърсяване е инсталацията за преработка на отпадъци на „Екоинвест“ ЕООД. Установено е превишение в пъти над пределно допустимите концентрации на вещества в производствените отпадъчни води на обекта по Наредба 7, за реда и начина за заустване на отпадъчни води в канализационните системи. Анализът на данните сочи за преминало залпово замърсяване от този обект,уточняват от екоинспекцията.

От вчера следобед предприятието е преустановило производствената си дейност, свързана с формиране на отпадъчни води, добавят още от РИОСВ.

Повторни водни проби, взети вчера, 26 януари, са показали, че замърсяването на р. Марица е преустановено.

Районна прокуратура – Пазарджик наблюдава досъдебно производство, разследването по случая се извършва от отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пазарджик.

Какви ще са последствията

Пред програма „Хоризонт“ на БНР Петър Янев от риболовно дружество „Олимпик 2002“ определи щетите като огромни. „Това, което видяхме, беше огромно количество риба от всякакъв вид, в абсолютно безпомощно състояние да си движи по течението на реката.“ Янев подчерта, че в началото нямало следи от въздействието върху рибата, по постепенно по нея се появявали следи „като язви“, а люспите падали „чак до кръв“.

При повторен обход на природозащитниците по трасето от Пловдив към Първомай след пораженията, засечени край Стамболийски и Цалапица, рибата е била в жизнено състояние. Предполага се, че влияние за това има вливащата се чиста вода от река Въча.

Петър Янев прогнозира, че за възстановяването на поразения участък ще бъдат необходими десетина години. Дружеството започва набиране на средства от риболовци и симпатизанти, ще се търси съдействие и от фирми за възстановяването на рибната популация.

Това е официалната версия на правителството дали им вярваме обаче?

Източник: Информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук