Тайната на успехът в риболов на Щуки! Спинер „Атом“

Тайната на успехът в риболов на Щуки! Спинер „Атом“

 

Легендарният спинер „Атом“: тайната на успеха

Спинер „Атом-2“,   спинери вероятно помнят съветската примамка с това страхотно име, тя е създадена, за да лови щука в застояла вода. И тук спинер „Атом-2“,   по-скоро точното му копие, пропорционално намалено на дължина 25 мм, влиза в категорията на примамките, които могат да ловят риби от всякакви породи и размери. Три основни качества са взети от прототипа: общ външен вид, геометрия на огъване и начин на вибрации.

Сред осцилиращите спинери Atom-2 заема специално положение: това е един от универсалните модели, който съчетава подвижността на тесното тяло и стабилната игра на „подгъви“ с широко тяло. Играейки със скоростта на публикуване, въртящият се плейър може да дава различни видове вибрации на спинера, в зависимост от моментните предпочитания на рибата.

Какви са особеностите на риболова на люлеещи се безделници, ако обектът на нашия лов е само бяла риба? Един от ключовете за успеха е експлозивният характер на окабеляването с рязка промяна в темпото му. Почти всеки ден този стил носи решителни хапки, но трябва да експериментирате с формата на безделниците.

В зависимост от настроението на рибата, или примамка с широко тяло, или тясно тяло работи по-добре. Именно тук всички предимства на намалено копие на Atom-2 са напълно очевидни. Не форма, която комбинира елементи от широко колебания и тесногръди „колебания“ ви позволява да изпробвате различни видове игри само в един постинг, без да променяте примамката.

efekt-2.com

Това се случва поради разликата в анимацията: къс и остър ритник с жезъла придава на стръвта движение, характерно за въртящи се с тесни тела. По-дългото и плавно издърпване прави Atom-2 маневри с широки тела. По този начин се оказва, както изглежда, две примамки в едно тяло и в резултат на това значително спестяване на време при определяне на моменталните предпочитания на бялата риба по отношение на формата на спинера, нейния тип и особености на играта. Това е универсалността на модифицирания известен Atom-2.

За производството на спинери ще ви трябва материалите и инструментите, показани на снимка 1. Подходяща е всяка ламарина с дебелина 0.8 мм. В идеалния случай пределната кутия трябва да съдържа три основни цвята примамки: сребро, жълто, мед (снимка 2). Освен това е препоръчително да включите във вашия комплект риболовни комплекти, различни по степен на отразяване от повърхността на светлината, а именно с полирана и полирана повърхност.

За да направим сравнително точно малко копие на Atom-2, измерваме основните размери на прототипа (25 x 65 x 2) и конструираме електронен шаблон в компютърна програма. Пропорционалното намаление дава размерите 9.6 x 25 x 0.76 mm в ширина, дължина и дебелина. Шаблон в пълен размер е показан на Фиг.З. Просто изрежете или сканирайте в скала 1: 1 за по-нататъшна работа.

За да осигурите удобството при работа с шаблона, препоръчително е да го направите от метал. За да направите това, залепете хартиена рисунка върху всяка тънка метална плоча и я изрежете по контура с домакински ножици (снимка 4). Рибар, който знае уменията за работа в графични редактори, може да направи няколко шаблона с различна степен на намаляване на оригиналния спинер Atom-2 (снимка 5). Разбира се, с пропорционално увеличение или намаляване на дължина и ширина, дебелината на „осцилатора“ също трябва да се променя, за да се поддържат работните качества на стръвта.

Напълно възможно е експериментите със скалата Atom-2 да ви донесат и други интересни резултати. На реки и езера отлично работят спинери с дължина 25 мм, така че повечето от тези примамки имат точно този размер.

С помощта на шаблона нарисувайте контурите и изрежете детайла (снимка 6). Със сферично щамповане върху дебела гумена подплата (можете да използвате шайба за хокей), ние даваме на въртящия се вътрешен завой (снимка 7). За тези цели използваме обичайния мебелен болт M6 с полукръгла шапка. Закръглеността му е достатъчна, за да даде на детайла необходимия вътрешен завой. За да се спазва правилната геометрия на тялото при стръвта, е полезно редовно да свързвате външния вид на вашия продукт с оригинала, докато работите.

 

Следващият етап е пробиване на отвори за куката и завъртане (снимка 8). Тук трябва внимателно да следите тяхното подравняване: центровете на двата отвора трябва да са разположени строго по надлъжната ос на безделниците. В противен случай в играта на спинери ще се появят нови нехарактерни движения. Това не влияе съществено на уловимостта: притежавайки умението да ловите на колебателни спинери от ултра лек клас, можете да убедите рибата да хапе дори с такава стръв.

Недостатъкът на „дефектната“ стръв се крие другаде. При риболов лоша хапка не е рядкост и въртящият се играч трябва да отдели много време за избиране на необходимата стръв и окабеляване, за да се погрижи за бързата „побеляване“. В случай на загуба на улов на безделници на куката, бързаме да поставим точно същото. И ако ухапването спре, причината често е ново завъртане, начинът на колебание на който не съответства на 100% откъсване.

В случай, че домашните ви безделници са сравнително точни копия един на друг, преходът към друга стръв е безболезнен, без прекъсване в хапки. Между другото, опитайте се да наблюдавате не само подравняването на отворите за отвори, но и идентичността на други параметри (размери, огъване и т.н.)

Препоръчително е да използвате навиващи пръстени, изработени от тънка тел с диаметър не повече от 4 мм. За избор на тройник е подходящо общото правило за „колебания“: избираме кука с разстояние между съседни ужилвания с 2-3 мм по-голямо от най-широката част на тялото (снимка 9). Ако предметът на риболова е хлебарка или мрачна, можете да вземете по-малка кука – в случай на лоша захапка.

Всяка украса с куки с цел повишаване на привлекателността на стръвта е нежелателна. Красотата е в простотата. Всички видове пластмасови чинии, пера, камбрици внасят хаотично разнообразие във въртящата се част, което е трудно да се контролира.

Няма практическо потвърждение на ефективността на бижутата, а очарованието с излишъци носи една вреда. Сама по себе си техниката на лов на бяла риба с миниатюрни „колебания” вече е достатъчно сложна, за да въведе в процеса допълнителни неизвестни под формата на различни декорации.

Цветът и отражателната способност на безделниците трябва да се подхождат с цялата сериозност. В повечето случаи улавяме „лен“ в плитка вода, където рибата отличава цветовете перфектно. В слънчев ден от сутрин до обяд се предпочитат жълти метални спинери с полирана повърхност. В обедните часове ухапванията са най-често по затъмнени безделници, в резултат на естественото окисляване на метала.

Ускореното стареене може да се използва термично или по някакъв друг начин. Основното е, че повърхността става тъмна с метален блясък. Следобед и преди залез слънце, най-много ухапвания се появяват на медни спинери.

В облачни дни остават модели на избор на цвят през целия ден. Промените се отнасят само до отразяващите свойства на въртящите се машини: металната повърхност трябва да бъде полирана до огледален блясък и, разбира се, няма нужда да улавяте потъмнели спинери в такива дни поради по-ниската интензивност на светлината.

Обхватът на съвременните пределни примамки е толкова широк, че понякога изборът на най-подходящия не е толкова прост. Разнообразие от воблери, туистри, рипъри, спинербайт просто шокират обикновения рибар с техните имена. Но сред тях има и такива, които дълги десетилетия остават просто надеждно средство за лов на хищни риби. Това, на първо място, се отнася по-специално за модела със страховитото име „Atom“.

Малко история

За първи път те заговориха за това момиченце в средата на 50-те години на миналия век в СССР. Тогава се появиха първите й фабрични образци. Spinner „Atom“ е най-успешното производно на тогава популярната рок група „Shtorlek“, използвана от риболовци от началото на 20 век, както в Русия, така и в Западна Европа.

Първите спинери не са имали име, но във фабриката, където са направени, работниците виждат в Атом външна прилика с тази, изобразена в съветските карикатури, осмиващи западната агресия. Така името остана.

Пътят към популярността

Неизвестната примамка „Атом“ моментално стана популярна сред любителите риболовци. Най-често се е използвал на щука и костур. Славата на нейния висок улов се разпространи с безпрецедентна скорост. След кратко време в СССР вече нямаше рибар, който не знаеше колко ефективен е въртящият се Atom. Снимка на първата версия на легендарната стръв е представена по-долу.

Осцилаторът се произвеждаше в един размер (70 мм), но имаше различни показатели за тегло: 14, 18, 22 г. Промяна в масата беше постигната чрез увеличаване на дебелината на тялото на въртящия се.

Съветските безделници в онези дни бяха много популярни в чужбина, но примамките на Атом се интересуваха особено от чужденци. Отзивите за новата хищна стръв бяха най-ласкателни. Много чуждестранни компании малко по-късно предприеха инициативата и започнаха да произвеждат аналози на Atom под други имена.

С течение на времето се появи спинорът Atom-2, позициониран като модернизирана версия на популярната класическа стръв. Тя обаче нямаше видими разлики с предишния модел. Обхватът на показателите за тегло просто беше разширен и на тялото на вибратора се появиха прорези под формата на рибни люспи. Днес такива спинери се произвеждат както в Русия, така и далеч отвъд нейните граници.

Днес Spinner „Atom“

В наши дни популярността на този осцилатор изобщо не е загубила, а напротив, се е увеличила. Най-новите технологии и материали позволяват да се произведат истински шедьоври на рибарското изкуство. Класическият Atom претърпя редица промени. Оцветяването на работната повърхност за истинска риба, текстурата, която имитира люспите, добавките под формата на знамена, подобни на рибни перки, я направиха идеална стръв за хищник.

Ако днес попитаме опитни ловци какъв трепет е най-хващащият, тогава повечето от тях недвусмислено ще отговорят, че това е примамката на Атом. Снимка на модерната версия на легендарната въртяща се стръв е представена по-долу.

Какво представлява спинерът „Atom“ и каква е неговата тайна

Но защо тази прословута стръв заслужаваше такава популярност? Обичайната крушовидна форма, обичайната геометрия и без допълнителни устройства. Тук няма специални тайни. Просто „Atom“, за разлика от останалите си „колеги“, е универсален. Използва се за щука, голям костур, асп и дори сьомга. С равномерно окабеляване тази стръв работи истински чудеса на трансформацията. Играта й най-точно копира естествените движения на спокойните риби.

Предимствата на този спинър трябва да включват също:

  • проста конструкция;
  • ниска цена;
  • висока ефективност;
  • възможност за леене на далечни разстояния;
  • липса на припокриване по време на леене;
  • игра, която се променя в зависимост от скоростта на публикуване.

Съвременни аналози на мирния „Atom“

Моделът Atom се произвежда от няколко известни чуждестранни и местни компании, специализирани в риболовните примамки. Най-добрите производители на съвременни аналози на класическия Atom са:

Разбира се, има десетки малко известни компании, участващи в производството на Atom, но качеството им предизвиква сериозни съмнения. Това важи особено за азиатските производители. Сред тях много често има откровени „непълни“ и „недостатъчно усукани“ фалшификати, които не отговарят дори на най-основните хидродинамични изисквания.

Използването на „Atom“

Всички въртящи се Atom са предназначени за лов на хищни риби на средна дълбочина 2,5-4 м. Земното или вертикално въртене на такива примамки е противопоказано. Използването на тези осцилатори предвижда само два вида окабеляване: равномерно и резки. Те са идеални за риболов на хищници в неподвижни води или в плитки водни обекти. Силният воден поток сериозно нарушава хидродинамиката на центрофугата, което води до усукване на предавката и непредсказуемо поведение на стръвта.

Този материал съдържа описания на въртящи се примамки, служещи вярно на повече от едно поколение въртящи се играчи. Честно казано, заслужава да се отбележи, че дори и днес тези безделници не губят своята популярност, а понякога дори надминават най-новите постижения в ефективността.

Ако изчислим общия брой спинери, пуснати от признати производители и направени от „левичари“ в занаятчийски условия, тогава стойността ще надвиши сбора от всички други комбинирани риболовни примамки. Изключение може би ще бъде само разнообразен набор от воблери. Тези примамки са обединени от обща характеристика: от една страна, надеждност и простота на дизайна, от друга – гъвкавост и висока способност за хващане. Сред огромната колекция от безделници можете да намерите осцилиращи и въртящи се; внос, направен от висококачествени материали и домашни „тенекиени“. Вероятно можете да напишете отделна книга за всеки модел, но засега ще говорим накратко само за някои от безделниците: Uralskaya, Baikal, TuBu, Shtorlek, Black Fury, Agtia и Kastmaster.

Тези домашни спинери с право имат водеща позиция сред най-дълголетите. Според някои сведения, на територията на Русия тази примамка е ловена още през 1905 година. Спинърът принадлежи към категорията на въртящи се и има характерно венчелистче, което се засажда директно върху телената основа. При някои модели е направено допълнително ребро в горната част на венчелистчето, благодарение на което въртящият се играе по-добре във вода. Поради голямото разнообразие от форми и размери на венчелистчетата са създадени огромен брой варианти на тези спинери. М. Н. Николски, известен руски спининг играч, в книгата си, публикувана през 1949 г., описа повече от дузина версии на спинера „Байкал“.

Венчелистчето беше направено от материали, наподобяващи сребро, мед или месинг, и беше внимателно полирано. При леене, безделницата е използвана с допълнителен товар, разположен пред бастуна. В някои версии товарът е бил разположен между тройника и лагера. Spinner „Baikal“ се произвежда сега, обаче, в ограничени количества. На него успешно се хващат костур и други риби, принадлежащи към класа на хищниците.

Този спинер от колебливия клас е добре известен на руските спинингови играчи. Той се използва активно за риболов от няколко десетилетия, като същевременно се е доказал много добре. По форма лъжичката-примамка е подобна на лъжица с B-образна форма и тяло под формата на оригинална ромбоидна плоча. Удължената ромбична плоча на уралския спинер беше направена от месинг. Двойното извиване е най-силно изразено в частта на главата. Напречното сечение на безделницата има триъгълен профил. Първите модели са произведени с една кука и тя е монтирана в опашката, така че върхът да е насочен към завоя.

При публикуване, въртящият се движи куката нагоре, осцилирайки около надлъжната ос. Поради това куките върху водорасли или корча се отбелязват доста рядко. По-късно бяха направени промени в опциите, произведени в завода, което доведе до влошаване на работата на безделниците. Тройникът започна да се прикрепя с помощта на навиващ пръстен, а формата на въртящия се се промени в симетричен трапецовид. В резултат на такива структурни промени, спинърът закачи всичко, което се случи по пътя на окабеляването. По-късно някои предприятия се опитаха да върнат примамката към първоначалния си дизайн, но все пак тя е оборудвана с тройник. „Уралски“ спинер е чудесен за речен риболов на щука и костур.

Тази въртяща се машина е добре позната на спинери от по-старото поколение. Принадлежи към типа осцилиращи и е широко използван по целия свят. Външно изглежда като 8-образна обиколка, в предната част е по-стеснена, отколкото в задната. Най-често се използва за лов на щука във водни тела със застояла вода или бавно течащи реки. По време на окабеляването се наблюдават не само колебателни движения, но и малки хвърляния в страни. На повърхността на стръвта често се нанася модел под формата на рибни люспи.

Понякога има модели с по-сложен цвят и голямо око в главата. Тази предене все още се произвежда от много производители под различни имена. Тя с право е лъскава, дълголетна жена.

Експертите смятат спиновете на тази марка за една от най-универсалните в света. Те са разработени от ABU и се произвеждат повече от десетина години. Спинърът от осцилаторен тип има S-образна удължена форма. Отличителна черта е наличието на перки, които са разположени в опашката на спинера. Използва се с голям успех за улов на сьомга и други ценни видове риба. Лъжица-стръв се е доказала при риболов във всяко водно тяло и при всяко време.

Работата с примамката е много проста, като същевременно се демонстрират рекорди. Играе добре с всички публикации: както бавно, така и бързо. Спинерът не е просто като риба, той се движи във водата като риба. Произвежда се в широк диапазон от размери – от 4/45 до 30/110 (съотношение тегло / дължина, грам / мм). Огромно количество фалшиви продукти, пуснати от различни компании под други имена, попаднаха на пазара по време на пускането на този спинер.

През 2008 г. световноизвестният производител на спинери и риболовни принадлежности MEPPS отпразнува своята 70-годишнина. По време на съществуването на компанията риболовци от цял ​​свят купуват по-бели от 400 милиона спинери. Добре известният надпис върху венчелистчето е гаранция за надеждност и безупречна игра на въртящия се.

„Аглиа“ – една от безделниците, произведена и до днес. Дизайнът на спинера отдавна е признат за „класика“ за въртящи се спинери, той се е превърнал в прототип за цялото семейство нови спинери: Aglia TV, Облечена Aglia, Aglia Long и т.н. С абсолютна сигурност може да се твърди, че всички дизайнерски решения, внедрени в този спинър, задължително присъстват не само във всеки модел на MEPPS спинер, но и във всеки модерен спинер.

Нека се спрем по-подробно на конструкцията. Качеството на щамповане на венчелистчето е отлично. Венчелистчето е окачено с помощта на метална арка, за да се намали силата на триене, арката има лагер върху лагер, изработен от месинг. За да предотвратите залепването на венчелистчето, в дизайна е предвиден отразяващ конус. Тялото на самия спинер е направено от месингова щанга с шестоъгълна или стръмна секция. На спинера се правят напречни канали с червен или черен цвят. На спинери с ниско тегло спинърът има няколко мъниста, докато последният е задължително оцветен в оранжево или червено. Спиновете са произведени както в класическата цветова схема (мед, сребро или месинг), така и с оригиналния модел. Тройникът често имаше допълнително оперение, най-често червено. Някои модели бяха оборудвани с единична кука вместо тройник, докато играта на въртящите се никак не се влоши.

Конструктивните решения са толкова успешни, а безделниците са толкова закачливи, че пазарът на безработни просто е осеян с огромен брой открити ментета.

Спинер „Blak Fury“

Известната марка на въртящи се маркови спинери от MEPPS има дизайн, обичайно за производителя: въртящо се венчелистче, монтирано с лък върху тел, месингови лагери, отразяващ конус. Основният „трик“ на тази стръв за стръв е оцветяването на венчелистчетата: кафяво или черно с жълти или червени петна.

Целта на спинера е да улови костур, а в категорията на спинчерите за костур тази марка притежава неоспоримо превъзходство. Това е така, защото храната на костура са предимно различни ларви и пиявици, които имат тъмен цвят. Геометрията на венчелистчето осигурява отлична игра при публикуване с различна скорост, а отразяващият конус предотвратява залепването на венчелистчето, което греши повечето въртящи се спинери.

Blesna, придобила слава и признание по целия свят, е разработена и произведена от Aspe. Използва се активно от спинингистите поради своята гъвкавост, конструктивна простота и висока способност за хващане.

Въпреки външната простота, точността на производството на спинери е изключително висока, тайната на успеха се прави в наблюдението на ъглите и дебелината. Kastmaster спинери са толкова внимателно балансирани, че се държат еднакво добре при всяка скорост. Тя успешно привлича костур, лениво се върти близо до дъното, но летейки бурно на повърхността, ще съблазни асп, който се отличава със специална придирчива. Предлагат се спинери с маса от 7,11,14 и 21 грама.

На пазара има няколко разновидности на безделници, основната разлика в които е подредбата на самолетните триони. Най-често срещаните модели имат успоредни равнини на триони, но има и модификации с различни ъгли. В напречното сечение въртящият се има клиновидна форма, докато центърът на тежестта е изместен към опашката.

На щука има много закачливи примамки. Как да изберем най-добрите примамки за риболов на хищници през зимата? Много опитни и не чак толкова рибари задават този въпрос. Оценката на най-добрите спинери се съставя отдавна, така че няма да отваряме нов въпроса. Факт е, че богат улов на щука зависи не само от правилно подбраната стръв, но и от мястото и начина на риболов.
Необходимо е да се вземат предвид индивидуалните характеристики на щуката през зимата. Тя е особено гладна и … внимателна по това време на годината.

  Как да изберем добро място за улов на щука?

За да донесете у дома богат улов, трябва да изберете правилното място. Както знаете, щуката обикновено живее на едно конкретно място. С други думи, където риболовецът е ловил щука през лятото, там тя трябва да бъде уловена през зимата.

Ако за първи път риболовте в непознато езерце, би било разумно да използвате ехолот. Това устройство ще покаже разликите в дълбочината на резервоара. Рибарят трябва внимателно да проучи стръвта на ямата, ръба и подводното течение.

Как да хванем щука на спинер

Успешният лов на щука се характеризира с много дупки, пробити на разстояние 5-10 см една от друга. Работата не е лесна, но ще доведе до отлични резултати. Ледена тренировка с широк шнек може да опрости задачата.

Пайк е кралицата на водоемите. След като кралицата яде, придворните плуват до мястото – по-малка щука. Следователно, имайки предвид тази функция, рибарят трябва да провери всяка дупка няколко пъти.

Как се играе примамка

Техниката на игра с примамка на щука е проста – дори начинаещ може да хване приличен хищник за първи път. Спинърът трябва да бъде спуснат до дъното, след това да се повдигне с няколко см. Острите люлки и спускането на стръвта до първоначалното й положение са най-привлекателни за щука. Редовно по време на риболов стръвта трябва да се повдига, като се изследват горните слоеве на водата. За промяна острите люлки могат да се редуват с гладки и къси.

Интересен облачен хищник може да е облак мътност, който се получава от падането на стръвта на дъното. Рибарят веднага ще усети ухапването – този момент е кратък, но енергичен.

Пайкът обикновено се съпротивлява сериозно. Когато vyvazhivaniya не е необходимо незабавно да изчистите дупката. Просто трябва да изчакате, докато хищникът се умори. Само тогава можете безопасно да извадите щуката върху леда.

Как да изберем закачлива примамка за щука

Съвременните магазини за риболов предлагат много различни спинери. Всички модели се различават един от друг по форма, цвят, игра. Основната задача за новия Blen е най-естествената игра и имитация на малка риба жертва.

Обикновено спинерите са оборудвани с тройници. Опцията за единична плетене на една кука при риболов на щука няма да работи – хищникът няма да улови както трябва.

По време на първия лед опитни рибари обикновено избират големи примамки, а в средата на зимата, напротив, за по-малки. Оптималният размер на идеалната стръв за щука варира от 6 до 12 cm.

Рейтинг на най-добрите спинери за щука

Най-добрите примамки са известни как да търсите добро място за улов и всъщност вече знаете как да хванете щука, остава да пробвате.

Източник: akatevskiy.ru

Надяваме се, че сме Ви били полезни!

Виж повече на : ribari.net

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук