Тесто за стръв. Лакомство за всички риби

Тесто – това е любимото лакомство за всички мирни риби по нашите язовири и реки.

Най–лесния начин за приготвяне на тесто за стръв е известен дори и на начинаещите риболовци. Взема се средата от филия хляб и се навлажнява с вода. От тук на сетне не липсват варианти за подобряване на стръвта, като могат да се добавят брашна, аромати и други. Така получаваме мека стръв, но с достатъчна еластичност, че да не пада от куката.

Тестото е подходящо както за риболова на дъно, така и за риболов на плувка – особено за летен риболов на каракуда. Тя го обожава! При риболова на плувка от тестото правим малко топче, което монтираме на кукичката. Лесен, но същевременно и ефективен метод. Трябва само да приготвим тестото така, че да се задържа на куката максимално дълго. Една от техниките за получаване на издръжливо тесто е да се добави яйце към сместа. Става също и с други слепващи добавки. Някои риболовци пък, дори прибавят памук към тестото, за да постигнат по–дълга издръжливост.

Тесто за стръв при дънен риболов

efekt-2.com

При дънния риболов нещата стоят по малко по–различен начин. Тук се замята на по–дълги интервали от време, затова трябва да сме сигурни, че сме приготвили достатъчно издръжливо тесто, за да не падне то след кратко време и да чакаме улов напразно. Тук производителите на риболовни принадлежности се намесват, като са пуснали на пазара куки с малки пружинки около тях. Тези куки вършат работа, но при по–наплашени риби ефектът им е съмнителен. Подобна кука може да си направите и сами в къщи, ако имате желание, при това ще ви излезе доста евтино. Просто монтирайте малка пружинка към желаната от вас кука и готово. Може да използвате пружината от химикал. Тесто поставено върху такава кука ще се задържи по–дълго време, отколкото при обикновена кука.

Другото, което може да пробвате при риболова на дъно, е да монтиранте тесто на косъм. Тук куката е стандартна, като пружинката се привързва към самия косъм. Това би могло да ви донесе успех при преследването на някои по–едри и хитри риби като шарана. Той е достатъчно мнителен, така че такива методи не са лишени от смисъл.

Тесто за стръв при риболов на плувка

Да разгледаме отново плувкарския риболов. На всички е ясно, че рибата обожава тесто, но понякога не е толкова уверена. Кълве съвсем плахо, като не налапва стръвта ни. Това се случва най–често през големите жеги, но и тук има решение. Направете стръвта си само от вода с бяло брашно. Бъркайте, докато получите гъста смес. Слагате сместа в спринцовка и изстисквате, като излизащото тесто се навива около кукичката. Този метод се е доказал при риболова на капризни риби, независимо какви са те. Тази смес изпада по–лесно, но пък резултата е по–висок.

Тестото се е доказало и в миналото, и днес като топ примамка за мирни риби. А с новите трикове, които споделихме ще имате още по – голям успех, дори и с мнителните рибоци.

Източник: ribolovenatlas.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук