Тесто за стръв

Тестото е доста популярна стръв сред риболовците. Замесено с определени добавки, то привлича дори хищни риби. На дъното, на различна дълбочина или на самата повърхност – навсякъде може да се лови с тази стръв. При омесването на тестото не съществуват граници за фантазията и експериментирането. От меката средичка на хляба до сложни смеси с атрактанти, ароматизатори и оцветяващи вещества – днес всеки може да направи свое оригинално, секретно супер-тесто.
Меко тесто от препечен хляб

Приготвянето му е евтино, а резултатът – отличен. Препичат се филийки хляб, отстранява се кората, препеченият хляб се разчупва и поставя в купа с вода; добавя се малко ароматизатор и вкусови подобрители. Когато хлябът набухне добре, омесете от него еластична топка. С помощта на различни видове атрактанти, бихте могли да направите най-различни варианти на ароматна стръв от тесто. Но и без добавянето на такива това си остава отлична примамка!

Царевично тесто

Това е истинска супер-примамка за шарани и линове! Галета и грис добре се разбъркват в купа при съотношение 1:1, след това от една-две консерви с царевица се изсипва толкова сок, че да може от получената смес да се омеси гъсто и жилаво тесто. За придаване на особена пикантност, към него може да се добави и малко размачкана царевица.

efekt-2.com

Тесто с мляно месо

През лятото, това е отлична примамка за кефал и мряна, а през зимата на нея добре кълват и костур и бабушка. Основните компоненти трябва да бъдат дребнозърнести и тежки, за да не се разпада тестото прекалено бързо, тъй като кефалът и мряната по правило, се ловят на силно течение. За приготвянето му са подходящи царевично брашно, грис и смлени овесени ядки. Съставът му зависи от скоростта на течението във водоема, където ще ловите, затова се налага малко да се експериментира. Може да добавите вода или яйце, докато тестото стане гъсто. Малко преди края на омесването в него може да се добави пастет, мек кашкавал или смлян говежди черен дроб в качеството на атрактант.

Тесто за други хищни риби

Да, на тесто могат да се ловят и други хищници. За такава необичайна стръв е необходима галета, хайвер от риба, парчета риба или червеи. Първо се приготвя “захранката”. С помощта на миксер заедно се разбиват хайвера и рибата, или червеите, като се добавя малко вода до получаването на добре разпенена маса. Ако рибата не може да се смели достатъчно, може предварително да се свари. В получената смес се изсипва постепенно толкова галета, колкото е необходимо за омесването на гъсто тесто.

Такъми

При риболов на шаран с тесто се използва типичен монтаж за протеинови топчета – “на косъм”. За тази цел отрязък влакно се връзва за цевта на куката и се фиксира със силиконов шлаух. На другия му край се връзва мъничка спираловидна пружина (например можете да се използва половинка от пружина за химикалка). Около нея се облепя тестото. При риболова на шаран, то трябва да е много плътно и твърдо – тогава малките риби няма да могат бързо да го изядат. За да не потъва стръвта ви в тинята или да не се скрива във водораслите, на цевта на куката се нанизва топче стиропор или парче корк, около което вече се облепя тестото. Ако се използва такъв вид монтаж, при който тестото се закача непосредствено на куката, можете да прибегнете до така наречените “пружинни куки”, които се продават в готов вид за облепване с тесто. Благодарение на пружината, тестото се държи много по-добре на куката. Ако обаче те не са ви по джоба или не можете да ги намерите във вашия магазин – не е страшно, с помощта на поялник и клещи лесно ще си направите такива (можете да използвате тънките пружини на химикалки).

Източник: blog.ribomania.com

Виж повече на : ribari.net

 

Ако статията Ви е харесала може да я споделите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук